Paniek is de meest extreme vorm van angst. Een persoon die paniek ondervindt, kan terreur, verwarring voelen of zich irrationeel gedragen. Vaak als gevolg van een waargenomen bedreiging, bijvoorbeeld een natuurramp of de mogelijkheid om een vliegtuig te crashen. Paniek kan soms tot paniekaanvallen leiden, en paniekstoornis is een aandoening die wordt gekenmerkt door de angst om een paniekaanval te ervaren, vooral op een openbare plaats. Degenen die frequente paniekaanvallen ervaren of angst hebben voor een aanval, kunnen met een therapeut willen spreken.
Inzicht in paniekaanvallenEen paniekaanval komt opeens op. Het duurt meestal slechts een korte tijd (5 tot 30 minuten) en kan slechts een keer in het leven of zo vaak als meerdere keren per dag optreden. Aanvallen hebben vaak een duidelijke trigger (bijvoorbeeld een schrikwekkende gebeurtenis, plaats, persoon of geheugen), maar ze lijken misschien ook zonder reden te voorkomen. Hoewel de meeste therapeuten denken dat paniekaanvallen meestal een verklaring hebben die kunnen worden ontdekt en aangepakt.
Inzicht in paniekstoornis
Volgens de Diagnostische en Statistische Handleiding kunnen terugkerende paniekaanvallen leiden tot een diagnose van paniekstoornis, vooral wanneer een persoon angst en ongerustheid tussen de aanvallen ondervindt, in constante of bijna constante angst woont om nog een aanval voor tenminste een maand te volgen een aanval. Deze angst beïnvloedt vaak het dagelijks functioneren, omdat een individu kan komen om alle situaties te vermijden die het potentieel hebben om aan te vallen. Soms leidt deze angst naar fobieën, zoals agorafobie, die de angst is om op open plaatsen of menigten te zijn waar men een paniekaanval kan ervaren en geen hulp kan vinden of gemakkelijk kan ontsnappen.
Behandeling voor paniekaanval en paniekstoornisMensen die vaak paniekaanvallen hebben, vooral die die hun activiteiten beperken door angst voor een paniekaanval, kunnen profiteren van het praten met een geestelijke gezondheidswerker om hun angst aan te pakken. Er zijn veel soorten therapie die geschikt zijn voor het aanpakken van angst en eventuele onderliggende problemen. Cognitieve gedragstherapie kan bijvoorbeeld een persoon helpen om gedrag en denkwijzen te begrijpen die kunnen bijdragen aan de ontwikkeling van een aanval en deze patronen veranderen om aanvallen te voorkomen en hun ernst te verminderen. Mensen die in therapie willen gaan kunnen hiervoor terecht bij een psychologenpraktijk om hun probleem te laten verhelpen. Dankzij verzekerde zorg in Nederland is het prettig dat we met onze aandoendingen terecht kunnen bij een specialist. Voor paniek behandelingen kunt u terecht bij DOPPA zorg. |