Welke verzekeringen moet ik als zzp’er afsluiten?

Als zzp’er krijgt u te maken met risico’s die verbonden zijn aan ondernemen. Sommige risico’s kunt u zelf opvangen, voor ...

Inhoudsopgave:

Als zzp’er krijgt u te maken met risico’s die verbonden zijn aan ondernemen. Sommige risico’s kunt u zelf opvangen, voor andere kunt u specifieke voorzorgsmaatregelen nemen. Daarnaast kunnen er ook risico’s zijn die te groot zijn of die moeilijk te voorspellen zijn. Daarvoor kunt u maar beter een verzekering afsluiten. Het is belangrijk om goed af te wegen welke verzekeringen voor u als zzp’er belangrijk zijn en welke niet echt nodig zijn. Advies nodig? Overleg dan altijd eerst even met uw boekhouder

 

1. Bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering

Om de risico’s voor uw onderneming te beperken, is het allereerst essentieel om degelijke algemene voorwaarden op te stellen, waarin u de wederzijdse rechten en plichten vastlegt tussen u en uw opdrachtgevers of klanten. Denk aan zaken, zoals:

 

  • Betaaltermijn

  • Levertijd

  • Garantievoorwoorden

  • Aansprakelijkheid

 

Ondanks dat u goede algemene voorwaarden hebt opgesteld, kunt u op een gegeven moment toch te maken krijgen met een aansprakelijkheidsstelling. Iemand heeft bijvoorbeeld door uw onderneming, diensten, producten of door uw medewerkers letsel of materiële schade opgelopen. Dan is een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering essentieel. Hiermee kunt u de schade op een goede manier oplossen. 

 

2. Beroepsaansprakelijkheidsverzekering
Voor veel zzp’ers is het aan te raden om een beroepsaansprakelijkheidsverzekering af te sluiten. Denk hierbij onder meer aan zzp’ers in de bouw of aan beroepen, zoals accountant, advocaat, ingenieur en architect. Vergissingen zijn menselijk. Ook u kunt als goed opgeleide en ervaren professional onverhoopt een fout maken. Of misschien vindt een opdrachtgever dat u nalatig bent geweest? Door een fout of nalatigheid kan een klant verlies lijden of omzet mislopen. Binnen sommige sectoren heeft dit zelfs grote financiële gevolgen. Door een beroepsaansprakelijkheidsverzekering af te sluiten kunt u deze risico’s opvangen. 

 

3. Arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV)

Een van de belangrijke verzekeringen die u als zzp’er dient te overwegen, is de arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV). Wat als u arbeidsongeschikt raakt? Hebt u dan een manier om in uw onderhoud te voorzien? Als zzp’er komt u niet in aanmerking voor een uitkering. Bedenk wat het in uw situatie betekent als u langdurig niet meer kunt werken. Kunt u dan uw kosten blijven betalen? Hebt u niet voldoende reserves, dan is een arbeidsongeschiktheidsverzekering onmisbaar. Er is momenteel veel discussie rond dit onderwerp. Het is zeer waarschijnlijk dat in de nabije toekomst het verplicht wordt voor zzp’ers om een arbeidsongeschiktheidsverzekering af te sluiten. 

4. Rechtsbijstandsverzekering

Een geschil zit, net zoals een ongeluk, in een klein hoekje. Het is niet ondenkbaar dat u bijvoorbeeld tijdens een project onenigheid krijgt met een opdrachtgever/klant. Wat als u dit samen niet opgelost krijgt? Wie heeft er dan gelijk? Denk onder meer ook aan geschillen over onbetaalde facturen, een opdrachtgever die ontevreden is over uw werk of over producten/diensten die wel of niet onder de garantievoorwaarden vallen. Houd er rekening mee dat uw eventuele particuliere rechtsbijstandverzekering niet geldig is voor uw zakelijke geschillen. Het is daarom verstandig om een zakelijke rechtsbijstandsverzekering af te sluiten, afgestemd op de risico’s binnen uw sector.

5. Voorraad- en inventarisverzekering
Hebt u voor het uitvoeren van uw werkzaamheden als zzp’er te maken met kostbare voorraden en/of inventaris? Dan kunt u overwegen om hier een voorraadverzekering en/of een inventarisverzekering voor af sluiten. Mocht hier onverwachts iets mee misgaan, dan kan dat grote financiële consequenties hebben voor uw onderneming. 

Ook hiervoor geldt namelijk weer dat uw particuliere inboedelverzekering niet uw zakelijke inventaris dekt. Hebt u een bedrijfspand gekocht of gehuurd, dan hebt u zeker een zakelijke inboedelverzekering nodig. 

 

Kunt u wel wat hulp gebruiken?

Aan de slag gaan als zzp’er betekent dat er veel verantwoordelijkheden op uw schouders rusten. Laat u op tijd adviseren door deskundigen. Of besteed bepaalde werkzaamheden uit, zoals uw administratieve en fiscale taken, zodat u meer tijd overhoudt om uw vak uit te oefenen. Wij kunnen u daarbij helpen. Vraag hier direct gratis en vrijblijvend offertes aan van boekhouders zzp in uw omgeving en kies de professional die u het meeste aanspreekt.  

 

http://boekhouderzzp.com/
Delen:
Meer Berichten
Stuur ons een bericht

Registreer nu en deel jouw verhaal vandaag nog op ons platform. Ontdek hoe jouw verhaal anderen kan inspireren en verbinden.

Gerelateerde Berichten

Een dienbladenwagen kopen voor meer efficiëntie en klanttevredenheid

Het kopen van een dienbladenwagen kan een groot verschil maken in de kwaliteit van uw dienstverlening. Dienbladenwagens worden niet alleen gebruikt om het werkproces binnen ...

Innovatie in kassenbouw: Hoe een kassenbouwer slim sloopt

Het slopen van een kas is een taak die zorgvuldigheid en ervaring vereist, maar het kan ook een kans zijn voor innovatie en duurzaamheid. R. ...

Aluminium plaat kopen in Zeeland: de ideale keuze voor duurzame projecten

Bent u op zoek naar een betrouwbare leverancier om een aluminium plaat te kopen in Zeeland? Aluminium biedt talloze voordelen voor bedrijven die duurzame en ...

Waarom een AVB noodzakelijk is voor bedrijven in de zorgsector

In de zorgsector is het risico op aansprakelijkheid groot. Een AVB (aansprakelijkheidsverzekering voor bedrijven) biedt zorgondernemingen essentiële bescherming tegen claims van patiënten of cliënten die ...