Of iemand zich nu ziek moet melden met een griepje, tijdelijk minder kan werken door een gebroken been of langdurig is uitgevallen door een burn-out: ziekteverzuim van je medewerkers kost altijd veel tijd, geld en energie. Helaas kun je nooit volledig voorkomen dat een medewerker zich ziek moet melden, maar je kunt wel preventieve maatregelen nemen. In dit artikel bespreken we de beste oplossing als het gaat om verzuimpreventie.
Geef aandacht, toon waardering en blijf betrokken Alles wat je aandacht geeft groeit. Een cliché, maar er zit absoluut een kern van waarheid in. Wanneer jij je betrokken en empathisch opstelt naar je medewerkers, zullen zij zich minder snel ziekmelden. Als een medewerker zich niet gewaardeerd voelt, is de kans dat hij of zij thuisblijft met een verkoudheidje veel groter.
Stel een goed verzuimbeleid op En, misschien nog wel belangrijker, communiceer dit beleid duidelijk naar iedereen binnen het bedrijf. Geef ook aan wat de organisatie op het gebied van ziekteverzuim verwacht (is het bijvoorbeeld de bedoeling dat medewerkers telefonisch contact opnemen bij een ziekmelding, of volstaat een appje of sms’je?), maar ook wat de regels zijn. Denk hierbij aan zaken die voor de medewerker belangrijk zijn, met name met betrekking tot doorbetaling van loon tijdens ziekte.
Houd contact met een zieke medewerker Het toverwoord op het gebied van ziekteverzuimpreventie is communicatie. Houd de communicatie met medewerkers altijd helder, duidelijk en open. Door regelmatig contact te onderhouden met een zieke medewerker maak je de stap naar de werkvloer veel kleiner. Hoe verder iemand verwijderd raakt van de dagelijkse gang van zaken op het werk, hoe groter de drempel om weer terug te keren. Breng wekelijks even een kort bezoekje aan de medewerker of nodig hem of haar uit om op het werk te komen lunchen. Natuurlijk moet de medewerker hier wel fysiek en mentaal toe in staat zijn, maar als het kan is het zeker aan te raden. Blijft de medewerker toch ziek, dan zal de werkgever de eerste 104 weken voor de werknemer blijven zorgen daarna komt de medewerker in aanmerking voor een iva uitkering. Ben je als werkgever dan ook nog een eigenrisicodrager dan ben je financieel verantwoordelijk voor de 10 jaar die daar opvolgen. Het is dus aan te raden om je als werkgever hier tegen te verzekeren.
Zorg voor beleid rondom gezondheid Hierbij kijk je naar ambitie van de medewerker, de algehele gezondheid en de werk-privé balans. Vooral dit laatste is vandaag de dag enorm belangrijk, aangezien onze levens drukker dan ooit zijn. Breng in kaart waar de knelpunten zitten. Medewerkers met jonge kinderen zullen tegen andere problemen aanlopen dan 50+ers. Dankzij een tijdige signalering voorkom je uitval door zaken als overspannenheid en burn-outs.
Outside the box Probeer eens iets compleet anders. Biedt medewerkers een fitness abonnement met korting aan, verstrek dagelijks vers fruit op het werk of schaf voor iedereen een smartwatch met stappenteller aan. Als je bedenkt dat een zieke medewerkers gemiddeld zo’n €250 per dag kost, betalen dit soort investeringen zich dubbel en dwars terug!
|