Als een werkgever een werknemer op staande voet ontslaat is dat altijd een heftige gebeurtenis. Desondanks is dat een gebeurtenis die volgens bepaalde richtlijnen moet worden gedaan. Want als een werkgever en een werknemer een hoog oplopend conflict hebben, maar de werkgever verzuimt om het ontslag op staande voet uit te spreken, dan is dit niet geldig. Zo zijn er wel meer formele zaken, op basis waarvan een dergelijke manier van ontslag niet rechtsgeldig is. Het wordt daarom aangeraden aan werknemers om altijd bezwaar aan te tekenen tegen het ontslag. Je moet daarvoor juridische hulp vragen.
Redenen voor ontslagEr zijn veel redenen waarom een werknemer ontslag kan krijgen. Het is sterk afhankelijk van de grootte van het bedrijf en de relatie tussen de werkgever en de werknemer of een gebeurtenis van leiden tot direct ontslag. Als er juridisch verweer wordt aangetekend moet de werkgever goed duidelijk kunnen maken waarom hij niet meer verder wil met de betreffende werknemer in zijn bedrijf. Hoe onbeduidend de overtreding soms kan lijken; toch wordt een werkgever regelmatig door de rechter in het gelijk gesteld.
Waarom in verweer gaanZelfs als je als werknemer weet dat je in de fout bent gegaan en om die reden ontslag op staande voet hebt gekregen, is het toch de moeite waard om in verweer te gaan. Dat heeft ermee te maken dat je vanaf het moment van ontslag geen loon meer krijgt en ook geen recht hebt op een WW-uitkering. Het enige inkomen waar je aanspraak op kunt maken is een bijstandsuitkering. Door in verweer te gaan is er een kans dat de werkgever, omdat hij in juridisch opzicht een fout heeft gemaakt, jou niet had mogen ontslaan. In dat geval moet hij je loon blijven uitbetalen.
Waarom wordt iemand ontslagen?Een ontslag op staande voet kan veel redenen hebben, maar de belangrijkste achterliggende redenen zijn dat de werkgever van mening is dat jij het imago van het bedrijf omlaag brengt of dat je rechtstreeks schade veroorzaakt aan het bedrijf of aan de andere werknemers. Daar kunnen veel dingen onder worden geschaard. Het zal voor iedereen duidelijk zijn dat een werknemer die op heterdaad wordt betrapt op diefstal of op het ongeoorloofd gebruik van bedrijfsmiddelen voor eigen gebruik, iets uit te leggen heeft. Het komt echter zelfs in die gevallen wel voor dat de kantonrechter het ontslag op staande voet terugdraait.
OpzetWat wel als zwaarwegend argument telt om ontslag op staande voet te rechtvaardigen is liegen voor eigen gewin. Bijvoorbeeld door te liegen over het opleidingsniveau of over een mogelijke arbeidsongeschiktheid. Als een werknemer een baan heeft gekregen op basis van vervalste diploma’s, kan dat leiden tot reputatieschade voor het bedrijf. Of een werknemer die een lichamelijke klacht zegt te hebben waardoor hij in de ziektewet moet. Als hij vervolgens op camerabeelden ergens anders aan het werk wordt gezien, kan hij niet ontkennen dat hij opzettelijk probeert zijn werkgever te benadelen. In deze gevallen zal een rechter vrijwel nooit besluiten om het ontslag op staande voet terug te draaien. Meer lezen over ontslag en de mogelijkheden? Kijk eens op Omnius.nl
|