Ace Magazine
Image default
Zakelijk

De voordelen van een verzekering bij werknemersverzuim

Welke impact heeft een hoog werknemersverzuim op jouw organisatie? Wat betekent langdurige ziekte voor de individuele medewerker? Het zijn voorbeelden van vragen, die men vaak pas beantwoordt op het moment dat zo’n situatie zich voordoet. Dat is te laat, waarschuwen experts. Verstandiger is het om proactief te handelen, waar zowel de werkgever als werknemer bij een hoog werknemersverzuim van profiteert. Een van de mogelijkheden die je hebt om jezelf en de medewerker te beschermen, is het afsluiten van verzekeringen. Kies bijvoorbeeld voor een verzuimverzekering voor de organisatie en een WGA verzekering voor de individuele medewerker. In dit artikel lees je er meer over. 

WGA verzekering beschermt inkomen zieke medewerker 
In de eerste twee jaar waarin een werknemer ziek thuis zit, wordt diens inkomen doorbetaald door de werkgever. De financiële impact van diens ziekte is hierdoor beperkt voor de werknemer. Na deze twee jaar heeft de medewerker mogelijk recht op een uitkering vanuit de Wet werk en inkomen naar arbeidsvermogen, vaak afgekort als de WIA. De doorbetaling van het loon door de werkgever stopt op dat moment. Het betekent dat er sprake zal zijn van een forse terugval in het inkomen. In het ergste geval kunnen de vaste lasten niet meer betaald worden. 

Door medewerkers als werkgever een WGA verzekering aan te bieden, bijvoorbeeld als onderdeel van de secundaire arbeidsvoorwaarden, voorkom je zo’n situatie. Het loon van de werknemer wordt via deze verzekering gedekt tot 70%, waarbij een maximum van 59.706 euro geldt voor het verzekerde loon. Werknemers kunnen hun vaste lasten blijven betalen; de terugval in inkomen blijft enigszins beperkt. Om in aanmerking te komen voor deze dekking, moet een werknemer tenminste 35% arbeidsongeschikt zijn na twee jaar en mag deze nog niet (volledig) aan het werk zijn. 

Als organisatie een verzuimverzekering afsluiten 
Zoals eerder aangehaald werd heeft een hoog werknemersverzuim niet alleen impact op de financiële situatie van de individuele medewerker. Ook als werkgever kan dit risico’s met zich meebrengen. De loondoorbetalingsverplichting drukt op de cijfers, mede ook doordat de capaciteit afneemt bij een hoog werknemersverzuim. Door voor een verzuimverzekering te kiezen beperk je als organisatie de financiële risico’s. Deze verzuimverzekering dekt de kosten als gevolg van de loondoorbetalingsverplichting die bedrijven hebben. 

In sommige gevallen is de dekking van een verzuimverzekering uitgebreider. Hierbij worden bijvoorbeeld ook de kosten voor het inschakelen van re-integratiedienstverlening vergoed vanuit de verzekering. Een snelle re-integratie van de medewerker is niet alleen financieel, maar ook vanuit sociaal oogpunt wenselijk voor alle betrokkenen. Naarmate een medewerker langer uit de roulatie is, zal het steeds lastiger worden om terug te keren. 

Werknemersverzuim voorkomen met preventieve maatregelen 
Het afsluiten van verschillende verzekeringen om de financiële gevolgen van werknemersverzuim zowel voor je eigen organisatie als voor de werknemer te verkleinen is een goede eerste stap. Een volgende stap is het voorkomen van een hoog werknemersverzuim, door als organisatie in te zetten op de vitaliteit van het personeel. Als werkgever valt niet te voorkomen dat medewerkers ziek worden. Je kunt de kans hierop echter wel verkleinen. Een voorbeeld van een preventieve maatregel is het aanbieden van een gezonde lunch in de bedrijfskantine. Haal de broodjes kroket weg en vervang ze door een broodje gezond; het liefst met producten uit de eigen regio. 

Een andere maatregel die je zou kunnen overwegen is het aanbieden van een sportabonnement aan iedere medewerker. De kosten van dit abonnement neem je voor rekening van de organisatie. Door medewerkers meer te laten sporten blijven ze gezond, fit en soepel. Het is niet voor niets, dat verschillende organisaties waarschuwen voor de gevolgen die het langdurig achter een bureau zitten kan hebben.