Ace Magazine
Image default
Woningen

Opkoopbescherming: wat houdt het in, en waarom wordt het ingevoerd?

De Eerste Kamer heeft een wetsvoorstel aangenomen waarmee wijzigingen in de Woningwet zullen worden doorgevoerd. Per 1 januari 2022 zal hierdoor ook de opkoopbescherming in werking treden, met als doel woningzoekenden meer kans te geven op een betaalbare koopwoning. Uit een onderzoek van de NOS blijkt dat meerdere grote steden van plan zijn om deze bescherming direct in te voeren in de gehele gemeente. Maar wat is opkoopbescherming precies? En hoe gaat dit er in de praktijk uit zien? iQ Makelaars legt het je uit.

 

Wat is opkoopbescherming?

Met de opkoopbescherming kunnen gemeenten ervoor zorgen dat huizen in bepaalde gebieden niet meer opgekocht kunnen worden door beleggers, die deze vervolgens gebruiken voor verhuur. Wanneer een woning onder de opkoopbescherming wordt overgekocht, mag de nieuwe eigenaar deze de eerste vier jaar niet verhuren. Dit is voor beleggers zeer onaantrekkelijk, en hierdoor krijgen woningzoekers meer kansen op het vinden van een geschikte woning. Voor de huidige krappe woningmarkt is het invoeren van opkoopbescherming dan ook een positieve ontwikkeling. De opkoopbescherming zal met name gebruikt worden in gewilde buurten met veel goedkope en middeldure koopwoningen.

 

Opkoopbescherming in de gehele stad

Meerdere grote steden lijken al positief te zijn over het systeem. Uit een peiling van de NOS is gebleken dat zowel Amsterdam als Utrecht de opkoopbescherming in de hele gemeente wil invoeren. Een aantal andere steden heeft dezelfde ideeën: zowel Tilburg als Den Haag denkt aan het stadsbreed invoeren van opkoopbescherming, en ook Groningen sluit voorzichtig aan. Volgens de wetswijziging moet het invoeren van de opkoopbescherming wél onderbouwd kunnen worden, en moet de

maatregel “noodzakelijk en effectief zijn”.

 

Starters nemen veel risico

Het invoeren van de opkoopbescherming is een reactie op de steeds toenemende druk op de Nederlandse woningmarkt. Bij iQ Makelaars merken we ook dat veel mensen, in het bijzonder starters, bereid zijn om veel financiële risico’s te nemen bij het kopen van een nieuwe woning. Ondanks dat dit in de huidige tijden begrijpelijk is, is het nemen van te veel risico nooit verstandig. Als aankoopmakelaar helpt iQ Makelaars je daarom graag bij het maken van verstandige keuzes bij aankoop van een nieuw huis. We gaan samen op zoek naar jouw droomwoning, en zorgen er uiteraard voor dat jij nooit te veel betaald. Bij iQ Makelaars staan jouw belangen centraal: we doen er alles aan om voor jou het beste resultaat te behalen! Neem gerust een kijkje op onze website voor meer informatie.