Ace Magazine
Image default
Woning en Tuin

Condensatie en vochtproblemen in huis

Zeer vaak worden vochtige plekken veroorzaakt door condensatie van vocht op koude plaatsen. De redenen hiervoor zijn slechte ventilatie of slechte warmte-isolatie.

Naast een slechte gevelisolatie of een onvoldoende dampscherm zijn er ook enkele probleemgebieden, zoals uitkragende beton- en staalconstructies van balkons of trappen. Vochtschade komt ook vaak voor in de lateien van ramen als gevolg van onvoldoende warmte-isolatie.

De tweede reden voor vochtige muren is, zoals gezegd, onvoldoende ventilatie. In de eerste plaats is een goede ventilatie belangrijk overal waar veel water is, zoals in de badkamer of de keuken. Zelfs slecht verwarmde aangrenzende kamers en de kelder lopen risico op schimmel en vochtproblemen als de ventilatie niet correct is.

Niet te onderschatten is de invloed van water van planten, huisdieren of een slapende persoon, dat een halve liter tot een hele liter vloeistof per nacht afgeeft door te zweten of te ademen.

Al deze gevaren kunnen, zoals gezegd, alleen al door een goede ventilatie worden voorkomen. je kunt bij ons navragen hoe je dit op de juiste manier kunt doen. 

 

Vorming van condenswater

Wanneer water condenseert, spreekt de expert van condensatie. Condensatiewater kan condenseren op de oppervlakken van de componenten of binnenin de component. De gevolgen zijn doordrenkte bouwonderdelen (vooral isolatiemateriaal), verminderde warmte-isolatie, schimmelvorming en tenslotte bouwschade. In dit artikel hebben we de matrijzencontrole apart behandeld.

Condensatie op het oppervlak 

De lucht bevat altijd een bepaalde hoeveelheid gasvormige waterdamp. Het waterdampgehalte wordt relatieve vochtigheid genoemd en kan van verschillende niveaus zijn (bijv. 20 procent of 50 procent). Als de hoeveelheid waterdamp gelijk blijft en de luchttemperatuur stijgt, daalt de relatieve luchtvochtigheid. Hetzelfde geldt natuurlijk voor het tegenovergestelde geval.

Als de temperatuur daalt, neemt de relatieve luchtvochtigheid toe. Op een gegeven moment heeft de relatieve luchtvochtigheid een waarde van 100 procent bereikt. Dit is het punt waarop waterdamp vloeibaar water wordt.

Hoe kouder de temperatuur, hoe eerder dit punt is bereikt. De enthousiaste bierdrinkers onder je zullen het effect zeker weten wanneer je een flesje uit de koelkast haalt en het water in zeer korte tijd in het flesje laat zakken.

Dit water komt uit de omgevingslucht van de fles, die ook afkoelt door de koude temperatuur en niet meer in staat is om het vocht vast te houden en af te geven aan het oppervlak van de fles. Hetzelfde effect treedt op wanneer warme kamerlucht en koude oppervlakken in het huis elkaar ontmoeten, zoals in de kelder of in ongeïsoleerde of onvoldoende geïsoleerde bouwonderdelen.

Vocht houdt er ook van om te condenseren op oppervlakken in huis die niet worden bereikt door de verwarmde kamerlucht: achter kasten en ladekasten die dicht bij de muur staan. Als deze muur ook een buitenmuur is, wordt de situatie nog erger. De eenvoudigste manier om condensatie te voorkomen is door te ventileren.

Bij het ventileren wordt de “muffe lucht” vervangen door frisse lucht. Dit betekent niets anders dan dat de relatieve luchtvochtigheid wordt verminderd. De lucht in de ruimte heeft water geabsorbeerd door te douchen, wassen, koken of zweten. Door te ventileren wordt de vochtige lucht in de ruimte naar buiten getransporteerd en vervangen door droge buitenlucht. Normaal gesproken leven we met een kamertemperatuur van ongeveer 21 graden en een relatieve luchtvochtigheid van 55 procent.

Speciaal geval: De kelder in de zomer

Helaas hoeft de schimmelvorming in de kelder niet noodzakelijkerwijs in verband te worden gebracht met onvoldoende ventilatie. In de zomer, met een hoge luchtvochtigheid en warme temperaturen tot 30°, die in ons land niet meer ongewoon zijn, dringt de warme en vochtige buitenlucht via de voor ventilatie geopende kelderramen de relatief koele kelder binnen – en ontstaat er condenswater, dat zich bijvoorbeeld op de wijnplank nestelt en een voedingsbodem voor schimmel vormt.

Hieruit volgt dat in de zomer, met deze weerconstellatie, ventilatie in de kelder niet is toegestaan. Het enige wat hier helpt is mechanische ontvochtiging of (zoals een gebruiker ons schreef) “een mengsel van runderzout en zand, omdat het zout vocht absorbeert”.