Ace Magazine
Image default
Woning en Tuin

5 tips voor het kopen van een warmtepomp

Het is niet gek dat steeds meer mensen op zoek gaan naar alternatieven voor het verwarmen met een cv-ketel. De prijzen van gas zijn de afgelopen tijd enorm gestegen en de warmtepomp is één van de manieren om daar fors op te besparen. Daarnaast heeft de overheid aangekondigd dat de warmtepomp vanaf 2026 de norm wordt wanneer je je cv-ketel gaat vervangen. Reden genoeg om eens te gaan kijken naar de mogelijkheden om je woning te verduurzamen met een warmtepomp. Om je op weg te helpen, geven we in dit artikel 5 handige tips voor het kopen van een warmtepomp.

 

  1. Verdiep je in de mogelijkheden

Ondanks dat er genoeg mensen zijn die je kunnen informeren over de mogelijkheden voor een warmtepomp, is het goed om jezelf te verdiepen. Lees bijvoorbeeld meer over:

  • de werking van een warmtepomp

  • de verschillende soorten warmtepompen 

  • kosten voor een warmtepomp 

  • het stroomverbruik 

  • het rendement 

 

Door je in die onderwerpen te verdiepen kom je ook beslagen ten ijs.

  1. Zorg ervoor dat je elektriciteitsaansluiting voorbereid is

Check voor de zekerheid even goed of je elektriciteitsaansluiting voorbereid is op een warmtepomp. In sommige gevallen kan het nodig zijn om de groepenkast uit te breiden en een extra stroomleiding te plaatsen. Een installateur kan checken of de aansluiting voldoende Ampère heeft. Het is dus niet simpelweg een kwestie van de stekker in het stopcontact doen bij het aansluiten van de warmtepomp. Het kan nodig zijn om de meterkast aan te passen. Overigens kunnen warmtepompen ook heel goed samenwerken met zonnepanelen, waarbij de door zonnepanelen opgewekte stroom aangewend kan worden.

  1. Ga je voor hybride? Kijk dan of je in toekomst makkelijk naar all-electric kunt

Vind je het zonde om je cv-ketel weg te doen omdat deze nog wel een paar jaar mee zal gaan? Of wil je liever in stappen verduurzamen? In beide gevallen kan een hybride warmtepomp een goede oplossing zijn. Deze werkt samen met je cv-ketel en zorgt voor het grootste deel voor het verwarmen van je woning. Alleen als het echt nodig is, springt je cv-ketel bij en deze zorgt ook voor het verwarmen van water. Als je in de toekomst volledig all-electric wilt verwarmen, is het goed om te kijken of dat makkelijk kan met de hybride warmtepomp en dat je deze niet helemaal hoeft te vervangen. Sommige warmtepompen hoef je alleen maar uit te breiden met een boiler en een klein elektrisch element. Dat wordt ook wel ‘All-Electric Ready’ genoemd.

  1. Ontdek of je in aanmerking komt voor subsidie

Er is al een aantal jaren een interessante subsidie als tegemoetkoming voor het aanschaffen van een warmtepomp. Het gaat om de zogeheten ISDE-subsidie ofwel de InvesteringsSubsidie Duurzame Energie. Als je aan de voorwaarden voldoet en er is nog subsidie beschikbaar, dan krijg je een bedrag terug op de aanschaf. Wat de hoogte van dat bedrag is, is afhankelijk van het soort warmtepomp en het vermogen. In een eerder artikel lees je meer over deze subsidie voor duurzame energie.

  1. Vraag advies aan een vakkundige installateur

Last but not least is het belangrijk om advies te vragen aan een vakkundige installateur voor de warmtepomp die het beste bij je woning past. De installateur kan aangeven welke warmtepomp het beste rendement oplevert voor jouw woning. Een goed advies is het halve werk zeggen ze weleens en dat geldt zeker ook voor het aanschaffen van een warmtepomp.

 

Met behulp van de bovenstaande tips ben je goed voorbereid op het kopen van een warmtepomp. Doe er je voordeel mee.