Als het gaat om je werknemers tevreden houden draait dat lang niet altijd om geld en salaris. Sterker nog, de secundaire voorwaarden worden als minstens zo belangrijk beschouwd. Maar ook op de werkvloer of qua werktijden kan je genoeg doen om de tevredenheid te boosten. Eigenlijk valt en staat het met het basisprincipe dat je naar je werknemers omkijkt en om hen geeft. Dit kan je dan ook op diverse manier invulling geven. kwalitatief goede werkplekWat betekent dat eigenlijk? Dat is nu precies iets waar je achter komt door middel van een werkplekonderzoek. Op deze manier ontdek je risico’s van de werkplek en zie je wat er nodig is voor bijvoorbeeld een goede werkhouding. En ook wát die goede werkhouding dan is, dat ontdek je in dat zelfde werkplekonderzoek.
Een werkplekonderzoek is dus een mooie manier dat je laat zien dat je om je werknemer geeft. In dit geval doordat je meedenkt aan een ergonomisch verantwoordelijke werkplek. Maar ook jij als werkgever hebt hier baat bij. Een werknemer die klachtenvrij is meldt zich minder vaak ziek, voelt zich meer tevreden en is meestal in staat zich meer of beter in te spannen. Simpel gezegd: een fitte en tevreden medewerker levert meer op. Maak een werknemer onderdeel van het succesAls het loon elke maand vast staat terwijl het bedrijf een bepaalde periode goede zaken doet is het fijn als de medewerker hier ook van mee profiteert. Veel werkgevers organiseren dan een borrel of diner. Maar de vraag is of een werknemer daar nu echt blij van wordt. Als je kijkt naar de kosten die op zo’n dag worden gemaakt per werknemer is de kans klein dat de werknemer dit bedrag ook op deze manier besteed zou hebben. Je hoort dat ook vaak: Geef dat bedrag dan gewoon als bonus. En dat gevoel is te begrijpen. Al is het maar 50 euro per persoon. Als mensen dit in bijvoorbeeld de vorm van een cadeaubon ontvangen is het veel leuker voor hen dat ze het vrij kunnen besteden.
Tenslotte heb je ook niet altijd inzicht in de vaste lasten die het personeel heeft. Voor iemand die weinig geld vrij te besteden heeft kan het deelnemen aan een diner of borrel als zonde voelen, terwijl zo’n cadeaubon dan echt een cadeautje is om mensen onderdeel te maken van je succes. Empathie naar alle lagen van het bedrijfAls laatste willen we meegeven om in contact te blijven met alle lagen uit het bedrijf. En dus niet via via met een manager in contact zijn. Maar letterlijk zelf het gesprek aan gaan. Ook met mensen uit de buitendienst, weekenddienst, etc. Als je jezelf als werkgever op deze manier zichtbaar maakt creëer je veel empathie wat zich uitbetaalt in gemotiveerde en toegewijde werknemers die een stapje extra voor je willen zetten.
|