Leververvetting is een veel voorkomende maar vaak over het hoofd geziene aandoening die tot ernstige gezondheidsproblemen kan leiden als zij niet wordt behandeld. Het wordt veroorzaakt door de ophoping van vet in de levercellen en kan iedereen treffen, ongeacht leeftijd of geslacht. Het herkennen van de symptomen van leververvetting is de eerste stap naar de juiste behandeling en beheersing van de aandoening. De symptomen van leververvetting kunnen variëren, maar omvatten vermoeidheid, gewichtsverlies, buikpijn en veranderingen in de stoelgang. In ernstigere gevallen kan leververvetting leiden tot littekenvorming van de lever, cirrose en zelfs leverfalen. Gelukkig bestaan er behandelingen om de aandoening om te keren en verdere schade te voorkomen. Met de juiste voeding en veranderingen in levensstijl kunt u leververvetting beheersen en zelfs omkeren.
Wat is leververvetting?Leververvetting ontstaat wanneer de lever overtollig vet opslaat. De lever is een belangrijk orgaan dat verantwoordelijk is voor de spijsvertering, de stofwisseling en de bloedproductie. Het is verantwoordelijk voor het verwerken van overtollige calorieën uit voedsel en het omzetten daarvan in energie. Wanneer de lever te veel calorieën opslaat, kan dit resulteren in leververvetting. Leververvetting is een aandoening waarbij overtollig vet zich ophoopt in de levercellen, waardoor het risico op leverontsteking, littekenvorming en infectie toeneemt. Hoe meer vet iemand in zijn levercellen heeft, hoe groter het risico op leverontsteking en littekenvorming. Fatcytose is de belangrijkste aandoening bij leververvetting. Als je veel vet in je bloed hebt, neem je snel ziekteverwekkers op die je normaal altijd niet zoudt hebben. Als je veel vet hebt, zou je ziek worden van een ziekteverwekker die normaal niet zou zijn. Dit is leververvetting.
Symptomen van leververvettingLeververvetting is vaak asymptomatisch, wat betekent dat mensen met de aandoening niet eens weten dat ze die hebben. Bovendien wordt leververvetting vaak pas gediagnosticeerd nadat patiënten een complicatie ondervinden, zoals littekenvorming in de lever of een infectie. Tot de symptomen van leververvetting behoren vermoeidheid, buikpijn, gewichtsverlies en veranderingen in de stoelgang. De diagnose leververvetting wordt gesteld door middel van bloedonderzoek waarbij leverenzymen worden gemeten. Verhoogde niveaus van deze enzymen wijzen op leververvetting. Andere symptomen die kunnen wijzen op leververvetting zijn geelzucht (geel worden van de huid) als er sprake is van leverontsteking, en een laag aantal bloedplaatjes.
Oorzaken van leververvettingTerwijl een slechte levergezondheid meestal wordt veroorzaakt door externe factoren, is leververvetting een aandoening die ontstaat door genetische vatbaarheid in combinatie met een slecht dieet en een slechte levensstijl. Het eten van te veel ongezond voedsel, zoals suikerrijke desserts, vetrijk vlees en bewerkt voedsel, kan leiden tot leververvetting. Ook overmatig sporten of overmatig alcoholgebruik kunnen leververvetting veroorzaken. Er zijn drie soorten leververvetting. Het eerste type is alcoholische leververvetting, die optreedt bij zwaar drinken. Bij het tweede type, niet-alcoholische leververvetting, ontstaat overtollig vet door genetica en leefstijlfactoren. Het derde type is leververvetting door een combinatie van genetische en omgevingsfactoren.
Risico’s verbonden aan leververvettingMensen met leververvetting lopen een hoger risico om diabetes type 2, coronaire hartziekten, hoge bloeddruk en bepaalde vormen van kanker, zoals lever- en nierkanker, te ontwikkelen. Patiënten met leververvetting lopen ook het risico bloedarmoede te ontwikkelen, een aandoening waarbij het lichaam niet genoeg rode bloedcellen produceert, of bloedarmoede door een teveel aan ijzer in het bloed. Patiënten met leververvetting lopen ook het risico op ondervoeding. Ondervoeding treedt op wanneer het lichaam niet genoeg vitaminen, mineralen en eiwitten binnenkrijgt. De meeste gevallen van ondervoeding zijn te voorkomen, maar leververvetting kan mensen vatbaarder maken voor deze aandoening. De diagnose van leververvetting kan lastig zijn omdat de symptomen van leververvetting lijken op andere gezondheidsproblemen. Als uw arts leververvetting vermoedt, kan hij/zij een echo van uw lever maken om de hoeveelheid levervet te bepalen.
Behandelingen van leververvettingAls leververvetting zich eenmaal ontwikkelt, is deze bijna altijd onomkeerbaar. Behandeling kan de aandoening echter voorkomen of omkeren. Veranderingen in levensstijl – Patiënten met leververvetting kunnen overeten of ongeordend eten als risicofactor hebben. Daarom kunnen voorlichting en gezonde veranderingen in uw dieet en lichaamsbeweging helpen de aandoening te voorkomen. U kunt ook een medisch consult krijgen om uit te zoeken of u een verstoord metabolisch evenwicht heeft, wat een andere risicofactor is voor het ontwikkelen van leververvetting. Medicijnen – Er zijn medicijnen die gebruikt kunnen worden om leververvetting te verminderen en de vorming ervan te voorkomen. Veel medicijnen, zoals insulines en ontstekingsremmers, kunnen leiden tot leververvetting als ze langdurig worden ingenomen. De lever heeft tijd nodig om zich aan deze medicijnen aan te passen, dus wordt vaak aanbevolen dat patiënten ze slechts enkele maanden per keer innemen. Levertransplantatie – In zeer zeldzame gevallen moeten mensen met leververvetting een levertransplantatie ondergaan. Dit kan alleen worden gedaan als de persoon in de best mogelijke lichamelijke conditie verkeert. De transplantatie wordt uitgevoerd op basis van een orgaan van een overleden orgaandonor. De lever is het enige orgaan dat zich kan herstellen, dus het is altijd mogelijk voor de persoon om te herstellen van leververvetting.
Veranderingen in dieet en levensstijl voor leververvettingUw dieet aanpassen is een belangrijke stap om leververvetting te beheersen. Gezond eten met de nadruk op groenten, fruit, volle granen en eiwitrijk voedsel kan helpen het levervet te verminderen. Lichaamsbeweging – Regelmatige lichaamsbeweging kan het levervet verminderen en de gezondheid van de lever verbeteren. U kunt aërobe activiteiten zoals wandelen, zwemmen of fietsen in uw dagelijkse routine opnemen. Beperk geraffineerde koolhydraten – Geraffineerde koolhydraten, zoals wit brood, witte rijst, gebak en suikerhoudende dranken, worden snel verteerd en in de bloedbaan omgezet in suiker. Beperk rood vlees – Rood vlees bevat veel verzadigd vet, dat schadelijk is voor de levercellen. U kunt nog steeds rund-, lams- en varkensvlees eten, maar u moet deze vleessoorten met mate eten. Vermijd overmatig alcoholgebruik – Te veel alcohol wordt in verband gebracht met leververvetting en stofwisselingsziekten. Licht tot matig drinken is het beste.
Preventie van leververvettingDe beste manier om leververvetting te voorkomen is een gezonde levensstijl. Dat betekent evenwichtig eten, regelmatig bewegen en een gezond gewicht behouden. Neem alleen medicijnen zoals voorgeschreven – Hoewel het zelden voorkomt dat medicijnen leververvetting veroorzaken, moet u nooit buitensporige hoeveelheden alcohol gebruiken of andere medicijnen innemen (zoals pijnstillers of kalmeringsmiddelen) die tot leververvetting kunnen leiden. Houd een voedingsdagboek bij – Het bijhouden van een voedingsdagboek kan u helpen ongezonde gewoonten op te sporen en gezondere voedingskeuzes te maken. Het kan u ook helpen bij het opsporen van voedselgerelateerde problemen, zoals het verlangen naar bepaalde voedingsmiddelen. Houd uw bloedsuikerspiegel onder controle – Een hoge bloedsuikerspiegel wordt in verband gebracht met leververvetting en stofwisselingsziekten.
ConclusieLeververvetting is een ernstige aandoening die de levercellen kan beschadigen en kan leiden tot ernstige complicaties, waaronder leverschade, diabetes en bloedarmoede. Met de juiste diagnose en behandeling kunt u deze aandoening voorkomen of omkeren. Het is belangrijk op te merken dat leververvetting meestal asymptomatisch is, dus het is belangrijk om alert te zijn op uw gezondheid en medische hulp te zoeken als u symptomen ervaart, zoals vermoeidheid, buikpijn, gewichtsverlies of veranderingen in de stoelgang. |
https://www.dietistmandybreure.nl |