Wanneer we het woord “testament” in de mond nemen gaan mensen er automatisch vanuit dat het gaat om een document dat pas boven komt drijven bij een overlijden. Dat is op zich ook correct, alleen bestaat er vandaag de dag ook zoiets als een levenstestament. Zoals de naam reeds aangeeft is dit document relevant bij het nog in leven zijn van de persoon in kwestie. Ze treedt dus met andere woorden niet zoals het traditionele testament pas in voege wanneer er iemand is komen te overlijden. Vroeger werd er aan het laten opstellen van een dergelijk document eigenlijk niet zoveel tijd en aandacht besteed. Tegenwoordig is dat echter helemaal anders. Zou jij ook graag willen achterhalen wat een levenstestament nu precies zo interessant maakt? Lees dan vooral snel verder! Wat wordt er precies vastgelegd in een levenstestament?Het levenstestament is eigenlijk een document dat is bedoeld om de wensen van een bepaalde persoon in kaart te brengen. Dat kan belangrijk zijn omdat niet alleen onze fysieke, maar ook onze mentale eigenschappen achteruit kunnen gaan naarmate we ouder worden. Dit zorgt er in de praktijk voor dat niet alle ouderlingen op een zeker ogenblik nog in staat zijn om voor zichzelf bepaalde belangrijke beslissingen te nemen. Wanneer er dan één en ander is vastgelegd op papier en werd bekrachtigd door een notaris hoeft dat op zich niet zo’n groot probleem meer te vormen. Enkele zaken die veelal vast worden gelegd in een levenstestament zijn de volgende:
Door de bovenstaande zaken vast te leggen in een overeenkomst zoals het levenstestament kan ervoor worden gezorgd dat er hier eigenlijk op geen enkel ogenblik discussie over kan ontstaan. Dat is zeer belangrijk, niet in het minst omdat het, het aftakelen van een dierbaar persoon niet nodeloos nog lastiger gaat maken. Dit maakt meteen duidelijk waarom steeds meer mensen er in de praktijk voor kiezen om een dergelijk document te laten opstellen door een notaris.
Rocket Lawyer – Juridische Zaken Makkelijk Gemaakt.
Met welke kosten moet je rekening houden voor een levenstestament?Het is vanzelfsprekend dat er door de notaris voor het opstellen van een levenstestament bepaalde kosten in rekening zullen worden gebracht. Heel wat mensen stellen zich dan ook de vraag of deze kosten wel opwegen tegen de mogelijke baten waar je op kan rekenen. Het antwoord op deze vraag is duidelijk, namelijk “absoluut”. Voordat we verder gaan is het belangrijk om te weten dat een levenstestament laten opstellen niet echt ongelofelijk duur is. De tijd die de notaris nodig heeft om het document op te maken moet uiteraard worden vergoed, maar veelal is er slechts sprake van een kostprijs van zo’n 500 euro inclusief BTW. Let wel, het spreekt voor zich dat deze kosten sterk afhankelijk kunnen zijn van niet alleen de inhoud van het document, maar ook van het notariskantoor dat je onder de arm hebt genomen. Hier moet je wel bij stil blijven staan.
|