Zo worden aardappelen geteeld

Aardappelen: heel veel Nederlanders eten ze vrijwel dagelijks. De meeste mensen weten ook wel dat deze knollen onder de grond ...

Inhoudsopgave:

Aardappelen: heel veel Nederlanders eten ze vrijwel dagelijks. De meeste mensen weten ook wel dat deze knollen onder de grond groeien, maar daar houd het vaak wel bij op. Hoe de aardappels precies worden geteeld, weten we vaak niet.

In dit artikel leggen we je daarom uit hoe aardappels zich van een plantje naar de grote knollen in onze supermarkt ontwikkelen en wat boeren daar allemaal voor doen.

Het voorbereiden van de grond

Vlak voor de winter wordt de grond in oktober al geploegd. Bij het ploegen wordt de grond tot zo’n dertig centimeter diep goed losgemaakt, ook het onkruid en de plantenresten onder de grond worden zo verwijderd. In de winter bevriezen de kluiten grond die door het ploegen zijn ontstaan en deze vallen dan uit elkaar. Zo ontstaat er een luchtige, kruimelige grond, waar de aardappel zich goed in kan vestigen.

In het voorjaar

Rond maart komen de pootaardappels aan op de boerderij. Deze worden eerst nog een tijdje in een schuur opgeslagen, zodat de aardappels goede uitlopers krijgen. Deze uitlopers zorgen voor een snelle opkomst van de aardappelplant.

In april worden de akkers klaargemaakt. De grond wordt vlak gereden, nogmaal los gemaakt en bemest. Vervolgens wordt er met pootmachines over de akkers gereden en worden de aardappels zo geplant.

Op zoek naar ziektes

Aan het eind van de maand juni beginnen de telers met de selectie van de planten. Dit vergt een geoefend oog en daarom zie je in deze periode vaak wat oudere telers op het land rondlopen. Tijdens deze selectie zoeken de telers de zieke planten uit, zodat deze verwijderd kunnen worden. Deze ziektes kunnen namelijk via de pootaardappel mee overgaan naar de volgende generatie.

Rooien

In augustus worden de aardappelen gerooid. Dat gebeurd met een rooimachine. De aardappels worden zo uit de grond getrokken en gestort in een stortbak, die je kunt kopen bij bijvoorbeeld Van Trier. De aardappelen worden daarna vervoerd naar schuren en distributiecentra.

 

Delen:
Meer Berichten
Stuur ons een bericht

Registreer nu en deel jouw verhaal vandaag nog op ons platform. Ontdek hoe jouw verhaal anderen kan inspireren en verbinden.

Gerelateerde Berichten

Gemak en kwaliteit: online vis bestellen bij een Volendamse viswinkel in Amsterdam

In het moderne leven is tijd kostbaar, en gemak is een groot goed. Gelukkig biedt de kwalitatieve Volendamse viswinkel in Amsterdam, Vishandel Kroon, een perfecte oplossing

...

Ontdek Heerlijke Recepten met Rauwe Honing voor een Gezondere Levensstijl

Welkom bij ons culinaire avontuur, waar we de veelzijdigheid van rauwe honing verkennen en hoe je deze heerlijke lekkernij kunt integreren in je dagelijkse maaltijden.

...

Koelkast Wijn: Alles Wat Je Moet Weten Voor De Perfecte Wijnervaring

Als je denkt dat een gewone koelkast voldoet voor jouw wijn, dan heb je het flink mis. Een goede wijnkoelkast maakt het verschil tussen een

...

Noten bestellen: een gezonde keuze binnen handbereik

In een tijd waarin gezond leven steeds belangrijker wordt, is noten bestellen een uitstekende keuze voor wie op zoek is naar voedzame en lekkere snacks.

...