Hoewel het duidelijk is dat niet iedereen zelfvoorzieningslandbouwer kan worden en de landbouw steeds grotere hoeveelheden voedsel tegen lage prijzen moet leveren aan de groeiende bevolking, is het ook duidelijk dat dit niet kan worden bereikt op de zeer industriële en schadelijke wijze waarop dit de laatste decennia is gebeurd. Er zijn steeds meer aanwijzingen dat dit op veel plaatsen heeft geleid tot bodemaantasting en milieuvervuiling die de gezondheid van veel mensen schaadt, zelfs ver weg van de getroffen gebieden. Deze tijd, waarin we worden uitgedaagd door het veranderende klimaat, vraagt om een slimmere aanpak van de landbouw. Een aanpak voor de duurzaamheid op lange termijn van onze voedselproductie systemen. Lees hier hoe een kleine windmolen van EAZ hieraan bijdraagt. Wat wordt bedoeld met duurzame landbouw?Een duurzaam voedselsysteem is een systeem dat geen chemicaliën nodig heeft, energie en water bespaart, de nadruk legt op lokale productie, de input vermindert en de hulpbronnen ter plaatse efficiënter gebruikt, de biodiversiteit en ecologie waardeert en werkt binnen de grenzen van onze natuurlijke hulpbronnen. Om echt duurzaam te zijn, moet de landbouw de volgende principes hanteren:
Voordelen van duurzame landbouw voor het milieu en ons welzijnIn tegenstelling tot intensieve landbouw biedt duurzame landbouw grote mogelijkheden om het milieu te verbeteren en de natuurlijke hulpbronnen in stand te houden. Dit gebeurt door natuurlijke cycli te volgen, voedingsstoffen en water te recycleren en geen overmatig gebruik te maken van landbouwchemicaliën. Duurzame landbouw streeft ernaar het milieu te helpen door:
Ons welzijn is nauw verbonden met de gezondheid van het milieu waarin we leven. Aangezien duurzame landbouwmethoden het milieu op een positieve manier beïnvloeden, dragen zij ook bij tot onze levenskwaliteit. In de eerste plaats, en dat is het belangrijkste, produceert duurzame landbouw veilig voedsel met een hoge voedingswaarde. De kwaliteit van voedsel is nu belangrijker dan ooit tevoren. Talrijke studies hebben uitgewezen dat de voedingswaarde van granen en fruit met groenten steeds verder afneemt. Wetenschappers zijn van mening dat populaire variëteiten van gewassen met een hoge opbrengst vaak minder goed in staat zijn voedingsstoffen uit de bodem op te nemen vanwege hun zwakkere wortelsystemen, wat kan leiden tot een lager voedingsgehalte van het eindproduct. Hoe duur is een kleine windmolen? |
http://EAZwind.nl |