Ace Magazine
Image default
Bedrijven

Tips om je huis te verduurzamen

Tips om je huis te verduurzamen

De energierekening is een significante kostenpost. Bovendien groeit het bewustzijn dat we het broeikaseffect moeten beperken. We kunnen er moeilijk meer omheen: het broeikaseffect veroorzaakt een klimaatverandering. Wat kunnen we als huiseigenaren daaraan doen? Dat is de vermindering van de verbranding van fossiele brandstoffen voor de energieopwekking en verwarming. Geohita zorgt voor gasloos bouwen bij nieuwbouwwoningen, hier worden minder fossiele brandstoffen gebruikt. 

Waarom minder fossiele brandstoffen

De bronnen van fossiele brandstoffen raken een keer uitgeput. Dat is een reden om daar zuiniger mee om te gaan. Maar we noemden ook de klimaatverandering door de verhoging van het CO2-gehalte in de atmosfeer. Bij de verbranding van fossiele brandstoffen komen grote hoeveelheden CO2 vrij. En dat is de tweede reden om zuinigere te zijn met fossiele brandstoffen.

Wat kunnen huiseigenaren doen

Als huiseigenaren zouden we dus het energieverbruik in huis kunnen verminderen en/of overgaan op duurzaam opgewekte energie en warmte. Dat wordt verduurzaming van de woning genoemd. We gaan er hier vanuit dat je in huis nog gas verbruikt voor de verwarming. We noemen nog eens de twee aspecten: verbruik verminderen en overgaan op duurzaam opgewekte energie.

Verbruik verminderen

Als we het energieverbruik in huis willen verminderen, dan zijn er dingen die we onmiddellijk kunnen doen. Voorbeelden zijn de verwarming een graadje lager zetten, die ’s avonds wat eerder terugdraaien, geen lampen onnodig laten branden, tocht verminderen enzovoorts. Ook kan worden nagaan of de woningisolatie kan worden verbeterd. Is er spouwmuur- en dakisolatie bijvoorbeeld. Verbruik verminderen is niet alleen goed voor je portemonnee. Maar omdat nog heel veel elektrische energie wordt opgewekt door elektriciteitscentrales die werken op fossiele brandstoffen, en dus niet duurzaam functioneren, betekent dat ook een vermindering van de CO2-uitstoot.

Overgaan op duurzaam opgewekte energie

We maken dus onderscheid tussen verwarming en elektrische energie. De verlaging van het gasverbruik kan een verhoging van de elektriciteitsrekening betekenen, maar een verlaging van het totale energieverbruik in huis. Bij het gasverbruik praten ook over het koken met gas. De verbanning van het gasverbruik uit de woning, wordt gasloos bouwen genoemd. Het huis kan dan onder meer worden verwarmd met een warmtepompinstallatie en elektrische verwarmingsapparaten. Bij elektrische energie komen zonnepanelen in aanmerking om over te gaan naar duurzame energie. Geohita is de partij, waarbij je moet zijn voor gasloos bouwen. 

Gasloos bouwen met bodemwarmte

Als we praten over een hybride warmtepompinstallatie, dan houdt dat in dat er nog altijd een CV-ketel wordt gebruikt. Dat is dan dus geen gasloos bouwen. Voor dat laatste dient er gebruik te worden gemaakt een volledig elektrische warmtepompinstallatie. Een warmtepomp bevat een vloeistof die als het ware warmte, zoals bodemwarmte, transporteert naar een koudere plek. Met een warmtewisselaar kan die warmte worden overgedragen aan de lucht. Op die manier maken we gebruik van duurzame bodemwarmte

Zonnepanelen

Zonnepanelen zijn een attractieve manier geworden om de elektriciteitsrekening te verlagen en/of die energie te gebruiken voor een warmtepompinstallatie en/of elektrische verwarmingsapparaten en/of elektrisch in plaats met gas te koken. Als je op een gegeven moment zelf meer elektrische energie produceert dan je nodig hebt, dan bestaat nog altijd de regeling dat je die aan het elektriciteitsnet kan leveren om zo je elektriciteitsrekening te verlagen.

https://geohita.nl/