Ace Magazine
Image default
Bedrijven

Duurzame noppenfolie van organisch materiaal

Het milieu wordt een steeds belangrijker onderwerp in vrijwel iedere bedrijfstak, niet in het minst in de verpakkingsindustrie. Steeds meer bedrijven houden zich bezig met maatschappelijk verantwoord ondernemen en gaan op zoek naar manieren bij te dragen aan een betere leefomgeving voor iedereen. Het gebruik van duurzame noppenfolie is daar een voorbeeld van.

Een van de meest gebruikte verpakkingsmaterialen ter wereld

Noppenfolie is één van meest gebruikte verpakkingsmaterialen ter wereld en kan tegenwoordig ook van organisch materiaal worden gemaakt. Wist je dat er wereldwijd jaarlijks maar liefst 384.400 km aan noppenfolie wordt gebruikt? Dat is de exacte afstand van de aarde tot aan de maan! Er valt dus veel te winnen. Hoe dat precies werkt en waarom het aan te raden is om over te stappen op biobased noppenfolie wordt uitgelegd in dit artikel.

Waarom organische noppenfolie?

Er worden meer pakketjes verstuurd dan ooit en dat levert een enorme berg afval op. Dat draagt bij aan de plastic soep in de oceanen. Aan het opwarmen van de aarde dankzij de Co2 uitstoot bij de productie van veel verpakkingsmaterialen. En er komen giftige stoffen vrij bij de verbranding van veel soorten plastic. We gebruiken plastic voor het verzenden van pakketjes maar ook bij verhuizingen en bij grote transporten per lucht- of zeevracht. Een groot gedeelte van dat plastic is noppenfolie. Dat moet dus anders. Er valt veel te winnen met meer milieuvriendelijke noppenfolie. Maar wat is dat eigenlijk?

Wat is biobased noppenfolie?

Noppenfolie gemaakt van LDPE. Dit is één van de meest gebruikte soorten plastic. En net zoals de meeste soorten plastic wordt LDPE gemaakt op basis van olie. Tegenwoordig is het mogelijk om dezelfde soort plastic te maken op basis van organische materialen zoals suikerriet. Suikerriet is een hernieuwbare grondstof en draagt op die manier bij aan een circulaire economie.  Biobased noppenfolie bestaat voor minstens 60% uit deze biobased materialen. De overige 40% is nog gemaakt van regulier LDPE. Dankzij nieuwe productiemethoden zal dit waarschijnlijk verder verschuiven en zal er steeds minder traditioneel plastic nodig zijn.

Hoe maken we plastic van suikerriet?

Suikerriet wordt geoogst en daarna wordt het sap eruit geperst, dat verder wordt verwerkt tot rietsuiker. De uitgeperste stengels blijven over, worden verzameld en vervolgens tot pulp vermalen die we bagasse noemen. Deze pulp vormt de basis van biologische plastics. Omdat het om een ‘afvalproduct’ gaat, is het een uitstekende oplossing. En om de pulp te verwerken tot noppenfolie is ook nog eens minder water en energie nodig dan bij het recyclen van papier en karton!