Ace Magazine
Image default
Aanbiedingen

Wat is klittenband precies en wat zijn enkele leuke en nuttige toepassingen?

Wat is klittenband precies en wat zijn enkele leuke en nuttige toepassingen?

Heb je je ooit afgevraagd wat klittenband precies is? Het is best cool hoe iets dat zo eenvoudig en ogenschijnlijk gewoon is, zo populair is geworden en op veel verschillende plaatsen kan worden gevonden. Of het nu gaat om detailhandel, landschap of productie – overal waar je kijkt, kun je het merk klittenband niet missen.

Wat is klittenband precies?

Klittenband heeft vele nuttige toepassingen. Het kan worden gebruikt om dingen aan kleding of rugzakken te bevestigen, om gordijnen of schoenen te sluiten, of om broeken te zomen zonder te naaien. Het wordt zelfs gebruikt als alternatief voor knopen op luiers of ziekenhuisjassen! En het is handig voor dingen die tijdelijk maar niet permanent gesloten moeten worden. Klittenband is gemaakt van twee lagen stof. De binnenlaag is de primaire laag, die het materiaal bij elkaar houdt. De buitenlaag is de secundaire laag, die zorgt voor een glad oppervlak dat gemakkelijk te dragen en schoon te maken is. Klittenband wordt gewoonlijk gemaakt van katoen- of polyestervezels. Katoen klittenband voelt zacht aan, terwijl polyester klittenband een beetje rek heeft zodat het beter blijft zitten tijdens het dragen en scheuren. Een katoen/polyester mix klittenband kan nuttig zijn als je meer flexibiliteit of duurzaamheid nodig heeft dan een van deze materialen alleen kan bieden.

Een korte geschiedenis van klittenband

Klittenband, de alomtegenwoordige sluiting die de manier waarop wij onze kleding en andere voorwerpen gebruiken heeft veranderd, begon als oplossing voor een probleem dat George de Mestral, een Zwitserse elektrotechnisch ingenieur, dwars zat. In 1948 was de Mestral net terug van een jachtpartij met zijn hond in de Alpen en was hij bezig bramen uit zijn kleren en de vacht van de hond te verwijderen toen hij merkte dat de kleine haakjes aan de bramen zich vastklampten aan alles wat ze aanraakten. Hierdoor vroeg hij zich af of er een manier was om een herbruikbaar bevestigingsmiddel met vergelijkbare eigenschappen te maken. Na bestudering van de manier waarop de haakjes van de braam aan hun doel bleven kleven, maakte de Mestral twee stroken stof, een met stijve “haakjes” en een andere met zachtere “lusjes”, vergelijkbaar met die op het oppervlak van braamstelen. Wanneer ze tegen elkaar werden gedrukt, zaten ze stevig vast, maar ze konden ook gemakkelijk uit elkaar worden getrokken. Hij patenteerde zijn uitvinding in 1955 en gaf het de naam Velcro.

Praktische toepassingen van klittenband

Klittenband kan worden gebruikt in elke situatie waarin het nodig is twee voorwerpen bij elkaar te houden of twee oppervlakken van elkaar te scheiden. Zij zijn geschikt voor toepassingen waarbij relatieve beweging tussen de componenten optreedt, zoals bij schoenen, kleding, tenten, slaapzakken, enz. Het grote voordeel van dit type bevestigingsmiddel is dat het herhaaldelijk kan worden gebruikt zonder buitensporige slijtage of verslechtering.

Welke soorten klittenband zijn er?

  1. Naaibaar klittenband

    Naaibaar klittenband is bedoeld om te worden genaaid, met een naaimachine of met de hand. Het heeft geen kleeflaag aan de onderzijde en is daardoor veel flexibeler dan standaard klittenband.

  2. Zelfklevend klittenband acryl

    Zelfklevend Klittenband met acryl lijmlaag is gemakkelijk aan te brengen. Verwijder gewoon het verwijderbare papier en kleef het op het zeildoek. Druk hard aan en wacht dan een paar uur. Het klittenband zit dan stevig op zijn plaats!

  3. Zelfklevend klittenband hotmelt

Klittenband met hotmelt lijm op de achterkant is geschikt voor textiel, hout en metaal. Verwijder de achterkant van het klittenband en druk de kleefzijde stevig op een oppervlak. Druk het goed aan en wacht een paar uur. De klittenband zit dan super stevig op zijn plaats.

Andere leuke weetjes over klittenband

De eerste toepassing van klittenband was in de ruimte. Het gebruik ervan werd bedacht door NASA voor gebruik op ruimtepakken en voor het beveiligen van apparatuur in nul zwaartekracht. Niet alleen werd klittenband gebruikt op ruimtepakken in de vroegste bemande ruimtevluchten, het was essentieel voor het succes van de missie. Zonder klittenband was de maanwandeling misschien niet mogelijk geweest. De astronauten hadden schoeisel nodig dat zich aan alle terreinen kon aanpassen en toch gemakkelijk aan en uit te trekken was. De astronauten vertrouwden op hun eigen vindingrijkheid en maakten laarzen van een speciaal materiaal, Beta-doek genaamd, dat werd vastgenaaid met stroken klittenband. Beta-doek was niet alleen licht, het was ook vuurbestendig en bestand tegen vloeistoffen en gassen. Om deze “klittenbandlaarzen” aan en uit te trekken, trokken de astronauten gewoon de bekleding van de laarzen uit, zodat hun schoenen aan hun voeten vastzaten. Klittenband maakte de ontwikkeling van sportparachutespringen mogelijk. Vóór klittenband moest je je parachute met een touwtje op je rug vastnaaien, wat minstens een uur duurde en hulp van iemand anders vereiste. Dit ontmoedigde mensen om te gaan parachutespringen. Nadat klittenband was uitgevonden, hoefde iemand alleen nog maar twee snelle bewegingen met zijn vingers te maken om een parachute open te trekken.

Conclusie: Klittenband kan voor van alles en nog wat gebruikt worden!

Klittenband is geweldig. Het is zo veelzijdig! Geen wonder dat het zo’n populair product is. Waarom zou je je beperken tot de standaard toepassingen? Je kunt klittenband voor zowat alles en nog wat gebruiken. De volgende keer dat je een project hebt, denk dan aan klittenband want de mogelijkheden zijn onbegrensd!

https://www.afdekzeilwinkel.nl/toebehoren/klittenband/