Mensen kijken vaak raar op als er gezegd wordt dat een systeemplafond vaak een tweede plafond is. Het is echter heel logisch. Onder het bestaande plafond wordt namelijk een ruimte gecreëerd en wordt er een tweede plafond onder geplaatst. Dit gebeurt door middel van plafondtegels en dragers. De ruimte tussen het bestaande plafond en het tweede plafond wordt ook wel het plenum genoemd. In het plenum is ruimte voor de aanleg van verschillende leidingen zoals riolering, elektriciteit en verwarming of ventilatie. Een systeemplafond zorgt voor een verbetering van de brandbeheersing en de akoestiek in een gebouw.
Plafondpanelen in een systeemplafondEr zitten meer voordelen aan een systeemplafond dan je denkt. Naast de verbeterde akoestiek en het op een eenvoudig manier wegwerken van leidingen en bedrading, is een systeemplafond erg handig qua gebruik. Aangezien de plafondpanelen eenvoudig vervangbaar zijn, maakt het niet uit dat er een vlekje op komt of als je een verkeerd gaatje maakt terwijl je iets ophangt. De plafondpanelen worden gemaakt uit diverse materialen. Zo bestaan er plafondpanelen van steenwol, glaswol of een thermatex paneel. Ook zijn er systeemplafondpanelen te verkrijgen van gips, hout of van metaal. Dit maakt het verschil tussen een hardmineraal of een zachtmineraal plafondpaneel.
Verschillende functies van een systeemplafondEen systeemplafond kan verschillende functies hebben. Het ligt natuurlijk aan het materiaal en waar het plafond tegen moet kunnen. In een zwembad moet namelijk een ander plafond worden geïnstalleerd dan in een kantoorgebouw. Kantoren hebben vaak een basissysteemplafond nodig, terwijl in natte ruimtes zoals zwembaden en wellness en sauna’s een corrosiewerend systeemplafond nodig is. Het is erg belangrijk om de juiste informatie te vergaren voordat er een plafond wordt geplaatst. Er zijn tal van experts die graag helpen bij het uitzoeken van systeemplafonds die gunstig zijn voor een bepaald type bedrijf. |