Het gevaar van accubranden: wat je moet weten

Accu’s zijn onmisbaar in ons dagelijks leven. We gebruiken ze overal; van elektrische fietsen tot gereedschap en zelfs magazijnvoertuigen. Ze ...

Accu’s zijn onmisbaar in ons dagelijks leven. We gebruiken ze overal; van elektrische fietsen tot gereedschap en zelfs magazijnvoertuigen. Ze leveren de energie die we nodig hebben, maar wat gebeurt er als er iets misgaat? Een accubrand kan ernstige schade veroorzaken en is vaak gevaarlijker dan je zou denken. Maar hoe ontstaat zo’n brand precies en wat doe je er tegen? Laten we het eens bekijken!

 

Wat is een accubrand?

Een accubrand is precies wat de naam suggereert: een brand die wordt veroorzaakt door een accu. Dit gebeurt bijvoorbeeld wanneer een accu oververhit raakt, een kortsluiting maakt of zelfs wanneer er sprake is van een fabricagefout. Accu’s bevatten veel energie in een kleine ruimte. Hierdoor zijn ze kwetsbaar voor schade. Wanneer de accu niet goed wordt behandeld, zorgt de chemische reactie die in de accu plaatsvindt ervoor dat deze in vlammen opgaat.–> vreemde zin… Misschien iets als: Wanneer de accu is gevallen, bijvoorbeeld als een fiets is omgewaaid, kan de accu al binnenin beschadigd zijn en tijdens het laden spontaan ontbranden. De branden die hierdoor ontstaan zijn vaak intens en moeilijk te blussen. Extra gevaarlijk dus!

 

Hoe ontstaat een accubrand?

Accubranden ontstaan vaak door een van de volgende factoren:

  • Oververhitting: accu’s die te lang worden opgeladen of in een te warme omgeving worden bewaard, worden erg warm. Er is hier sprake van Thermal Runaway. Dit is een proces ongewenst chemisch proces waarbij de temperatuur van een batterijcel flink stijgt. Dit kan leiden tot een brand.

  • Beschadigde accu’s: een beschadigde accu, bijvoorbeeld door een val of verkeerde opslag, kan kortsluiting veroorzaken. Dit leidt tot het vrijkomen van veel warmte en mogelijk een brand.

  • Fabricagefouten: soms komt het voor dat accu’s gebreken vertonen door productieproblemen. Denk hierbij aan een slechte verbinding tussen de cellen. Dit verhoogt het risico op oververhitting en brand.

 

Hoe voorkom je een accubrand?

Gelukkig zijn er verschillende manieren om grote accubranden te voorkomen:

  • Gebruik de juiste oplader: zorg ervoor dat je altijd de oplader gebruikt die specifiek is ontworpen voor jouw accu. Het gebruik van een ongeschikte oplader leidt mogelijk tot oververhitting en beschadiging van de accu.

  • Bewaar accu’s op een veilige plek: accu’s moeten altijd op een koele, droge plaats worden bewaard. Houd ze uit de buurt van directe hittebronnen en zonlicht.

  • Controleer accu’s regelmatig: inspecteer accu’s op tekenen van schade, zoals vervorming, lekkages of overmatige warmte. Accu’s die beschadigd zijn moeten onmiddellijk worden vervangen.

  • Gebruik een accukast: een accukast is een uitstekende manier om accu’s veilig op te slaan. Mocht een accu toch ontbranden, voorkomt een accukast dat de brand zich naar andere delen van de werkplek of woning verspreidt.

Met deze voorzorgsmaatregelen minimaliseer je het risico op een accubrand en zorg je voor een veilige omgeving. En dat zowel thuis als op de werkplek!


Tags:

Gerelateerde berichten die u niet mag missen

Aanbiedingen

Treinreizen? Bespaar met goedkope treinkaartjes

Treinreizen zijn comfortabel, duurzaam en efficiënt, maar de kosten kunnen soms hoog oplopen. Gelukkig biedt Goedkoop-treinkaartje.nl uitkomst met voordelige tarieven voor zowel binnenlandse als internationale