Een badkamer renovatie maak je een paar keer mee in je woon carriere. Veel badkamers zijn tussen de 11 en 20 jaar oud en worden dan weer gemoderniseerd. In dit artikel geven wij een enkele feiten over badkamers en 7 praktisch tips waar je je badkamer renovatie kan voorbereiden.
Badkamers worden groterRuim 15 jaar geleden was de gemiddeld badkamer bijna 8 m2 groot, tegenwoordig ruim 9 m2. De eigen woning bezitters hebben een ruimere gemiddelde badkamer van gemiddeld 10,4 m2 Deze ruimten zijn niet echt groot maar dat komt omdat we dagelijks in deze ruimte kort doorbrengen. Het gemiddelde is drie kwartier per dag om je te wassen en te douchen.
Te klein en te donkerOndanks dat we er maar relatief kort aanwezig zijn, vinden veel mensen hun badkamer vaak te klein en te donker, want vaak is er geen raam aanwezig. Bij een badkamer renovatie verdwijnt vaak het bad (kost veel ruimte!). Jarenlang werd ook een design radiator aangeschaft, maar die neem ook veel wandruimte in en die willen mensen ook graag kwijt. Aan de andere kant: een behaaglijke temperatuur is ook belangrijk!
Gebruiksgemak en functioneel is keyWaar letten mensen op bij aanschaf of een badkamer renovatie? Als eerste is het gebruiksgemak. Naast dat praktisch moet zijn is het functioneel zijn ook belangrijk. Daarnaast is een hoge kwaliteit, energiebesparing van water, gas en elektra belangrijk geworden. In zijn algemeenheid is milieuvriendelijkheid een meer en meer een zwaar wegend aspect geworden. Het lijkt saai, maar de kleur wit is nog steeds populair. Het een tijdloze en moderne kleur. De combinatie wit met andere kleuren of mozaïeken is nog steeds in de mode.
inloop douche is hipDe inloop douches is sterk in opkomst. Het is nu al minstens 20 procent van de huidige badkamers die een heerlijke inloop douche hebben. Het is populair omdat het veiliger, comfortabeler is en het oog wil ook wat.
De kosten van een badkamer renovatieEen badkamer renovatie is lastig te begroten. Uit onderzoek blijkt dat gemiddeld 30 procent van de mensen geen idee hebben wat de kosten zijn. Een zelfde percentage denkt maximaal 5000 euro kwijt te zijn. Een gemiddelde badkamer kost al snel gemiddeld tussen de 5000 en 10000 euro, exclusief plaatsingskosten.
Checklist voor aanschaf of een badkamer renovatieEen badkamer renovatie is een flink project. Vaak zit je hier over na denken, te schetsen en je bezoekt showrooms om inspiratie op te doen. Als je in een starterswoning woont, dan ga je vast nog een keer verhuizen. Kies dan voor een standaard uitvoering van de badkamer, zonder teveel maatwerk. Maar als je in een huis woont waar je poos blijft wonen, dan kan je meerdere opties overwegen. Hieronder enkele tips
Tip 1: VoorbereidingLoop kritisch door je badkamer van nu heen verzamel de gebreken die er zijn die minimaal opgelost moeten worden. Voorbeelden zijn:
Tip 2: Wat is je maximale budget voor de badkamer renovatie?Een badkamer renovatie is een grote uitgavenpost. Wat is maximum budget en hoe kan je dit financieren? Houdt rekening met onverwachte kosten van gemiddeld 15%. Want er kan altijd iets tegenvallen, zoals bij elke verbouwing
Tip 3: Hoe goed is het huidige sanitair en de infrastructuurEr is veel infrastructuur aanwezig zoals water, elektra maar ook mechanische ventilatie. Enkele tips
Tip 4: Wat ga je allemaal verbouwen?Soms is de huidige indeling prima, soms wens je een andere indeling. Enkele overwegingen
Tip5: Welk sanitair ga je waar plaatsen?Het meest zichtbare en daardoor ook misschien wel het leukste is welke badkamer elementen je gaat gebruiken. Je kan bestaand elementen renoveren of vernieuwen, zoals badkamer meubel, kranen, een eventuele infrarood spiegel enz Ons advies is om met de plaatsing en indeling van de grote bouwstenen te beginnen. Denk daarbij wel op dat de badkamer deur wel ver genoeg open kan.
Tip 6: wie gaan de badkamer renovatie uitvoeren?Kan jij – of samen met vrienden of familie – de oude badkamer verwijderen en laat je de rest doen door professionals? O ja, heb je echt en bad en een douche nodig? Dat scheelt aanzienlijk in de kosten van de badkamer renovatie. Wees kritisch! Vraag in ieder geval meerdere offertes aan en probeer referenties na te gaan.
Meer weten? Lees verder ons uitgebreide artikelen op onze site voor meer tips over badkamer renovatie
|
https://extrawarmte.nl/huis-verwarmen/7-praktische-tips-voor-je-badkamer-renovatie/ |