Heb je een nieuwe barbecue aangeschaft? Dan mag een voorraad houtskool en de juiste aanmaakblokjes uiteraard niet ontbreken! In dit artikel vertellen we je alles over aanmaakblokjes en houtskool en uiteraard waar je vooral op moet letten bij de aanschaf van deze producten. Hoe wordt houtskool gemaakt?Houtskool wordt gemaakt van verschillende boomsoorten. Het is niets meer dan verkoold hout. Het hout wordt zodanig verhit, waardoor er weinig zuurstof bij het hout komt en deze niet helemaal opbrandt. Het restant zijn droge stukken hout. Deze kun je als brandstof gebruiken. De reden waarom houtskool beter brandt dan gewoon hout, is omdat door de verhitting het water al grotendeels verdampt is. Let bij de aanschaf van houtskool op de kwaliteit en of deze zonder chemicaliën gemaakt is en afkomstig is van hardhout. Houtskool gemaakt van hardhout soorten brand namelijk langer en is daardoor een stuk zuiniger. Om een barbeque zo veilig mogelijk aan te steken heb je een aanmaakmiddel nodig zoals houtwol, aanmaakblokjes of houtkrullen. Wat zijn aanmaakblokjes precies?Aanmaakblokjes zijn houtstukjes afkomstig uit plantaardige olie en onbewerkt naaldhout. Deze houten blokjes zijn perfect om je barbecue of kachel op een milieuvriendelijke wijze aan te steken. Er zijn zowel witte als bruine aanmaakblokjes te krijgen. Het grootste verschil tussen deze twee soorten is dat de bruine blokjes geen explosieve stoffen bevatten, gebruik je de witte variant, dan is de kans op explosie groter. De witte blokjes bevatten namelijk onder andere kerosine en formaldehyde en zijn daardoor niet geschikt voor een barbeque maar alleen voor het gebruiken van een haard of ander vuur. De bruine aanmaakblokjes zijn wel vrij van kankerverwekkende stoffen en zijn daardoor dus perfect voor het gebruik van je barbecue. De bruine aanmaakblokjes zullen daarnaast ook niet verdampen. Dit gebeurt met de witte blokjes wel. Hierdoor zullen de witte blokjes ook sneller uit elkaar vallen dan de bruine blokjes. Laat jouw bbq nog beter brandenOm een barbeque of houtvuur goed te laten branden, is het noodzakelijk om altijd meerdere blokken hout in de korf of barbeque neer te leggen. Let er verder altijd op dat je aanmaakhout droog is. Zo zullen je aanmaakblokjes een hogere brandbaarheid hebben en beter werken dan bijvoorbeeld oude kranten of spiritus. En met het gebruik van bruine aanmaakblokjes bespaar je ook nog eens het milieu! |