Ace Magazine
Image default
Eten en drinken

Top vijf duurste ingrediënten

Heel vaak wordt er niet bij stilgestaan en dat kan ook komen, omdat je het misschien niet zo vaak gebruikt. Maar er zijn dus een heleboel ingrediënten waar je een stuk meer voor betaalt om te gebruiken in bepaalde gerechten. De top vijf duurste vind je hieronder. 

 

 

  1. Kaviaar

Deze zwarte visseneitjes zijn toch wel het meest bekend. Het zijn om precies te zijn onbevruchte eitjes van een wilde steur, die met de hand uit de buik van de dode vis worden gehaald. Deze vis produceert niet constant eitjes en het verzamelen, kan vandaar een zware klus zijn. Voor een kilo authentieke kaviaar betaal je tussen de 4.500 en 45.000 euro. Kom je in winkels of restaurants goedkopere kaviaar tegen, dan kun je ervan uitgaan dat het dan om een imitatieproduct gaat, dat uit de buik van een andere vis komt. Denk aan zalm of tonijn. 

 

  1. Truffels

er wordt vaak vergeten wat truffels nu eigenlijk zijn. Het zijn dus paddenstoelen die onder de grond groeien. Je komt ze vooral tegen in Noord-Italië, Zuidoost-Frankrijk en Kroatië. Voor de oogst worden honden en varkens gebruikt, want die kunnen de truffel opsporen. Het oogsten van deze paddenstoelen kost ook enorm veel tijd en de prijs van truffels kan met duizenden euro’s oplopen. De gerechten die je kunt maken met truffels is echt eindeloos. 

 

  1. Saffraan

Saffraan is een specerij dat wordt gemaakt van de stampers van een specifieke Aziatische krokus bloem. Elke bloem wordt met de hand geplukt en ook de meerdere stampers die erin zitten worden met de hand verwijderd. Om slechts één gram saffraan bij elkaar te sprokkelen zijn er zo’n 150 van die stampers nodig. Je kan je dan wel voorstellen dat het oogsten van saffraan is een behoorlijke arbeidsintensieve en tijdrovende klus. Dat is dan ook een grote reden dat de kiloprijs van deze specerij doorgaans tussen de 30.000 en 40.000 euro per kilo bedraagt. 

 

  1. Densuke watermeloen

Een watermeloen klinkt eigenlijk vrij simpel en totaal niet duur. De kans dat je hem ook in een Nederlandse supermarkt tegenkomt, is erg klein. De densuke meloen groeit namelijk op slechts één plek ter wereld. Op het Japanse eiland Hokkaido om precies te zijn. De vrucht heeft een zwarte schil en een roze binnenkant. Iets anders dan dat je het hier gewend bent. Afhankelijk van een wel of niet goede oogst kan de stuksprijs van deze specifieke watermeloen oplopen tot maar liefst 5.200 euro. 

 

  1. Kopi Luwak koffie

Deze koffie is niet zo bekend onder de mensen. Het is een bijzonder proces. De koffieboon wordt eerst opgegeten door een luwak. Dat is een katachtig dier met een nogal spitse neus. In de maag en het darmstelsel van de luwak vindt vervolgens een speciaal fermentatieproces plaats, dat de koffie z’n unieke smaak geeft. Nadat de boon uiteindelijk is uitgepoept, wordt deze verder tot koffie verwerkt. Voor een kilo Kopi Luwak koffiebonen betaal je tussen de 170 en 500 euro per kilo. Stammen de bonen van een wilde luwak af, dan kan de kiloprijs enorm oplopen tot wel 5.000 euro per kilo.

 

 

Je moet het er maar net voor over hebben of kunnen betalen, maar je kan er niet omheen dat dit bijzondere ingrediënten zijn. Mocht je ze tegenkomen in bijvoorbeeld een restaurant, of bij beleefbosque.nl zorg dan dat je ervan geniet.

 

https://beleefbosque.nl/