Waar je op moet letten tijdens een scheiding

Een scheiding is niet iets wat je van te voren plant. Het is een groot emotioneel proces, maar er komt ...

Inhoudsopgave:

Een scheiding is niet iets wat je van te voren plant. Het is een groot emotioneel proces, maar er komt juridisch ook een hoop bij kijken. Het is dan niet anders dan normaal dat je even alles op een rijtje moet zetten. Zo weet je precies wat er allemaal moet gebeuren. Er zijn genoeg organisaties zoals bijvoorbeeld Scheidingsmediation Utrecht die je kunnen begeleiden tijdens deze periode, maar hier alvast een aantal belangrijke punten op een rij.

 

Aanvraging

Zodra jij en je partner het erover eens zijn, is de volgende stap het zoeken naar de juiste hulp en de scheiding aanvragen. Ga je voor een scheiding of een echtscheiding. Bij een echtscheiding heb je ook een advocaat nodig. Soms heb je alleen een mediator nodig. Wat de juiste hulp is voor jullie scheiding hangt af van jullie eigen situatie.De advocaat of mediator dient de scheiding in bij de rechter.

 

Financieel plan

Het regelen van de scheiding betekent eigenlijk voornamelijk dat er afspraken gemaakt moeten worden over van alles. Hierbij gaat het vaak over de financiën. Wat wordt de hoogte van de alimentatie? Natuurlijk geldt dit alleen voor de mensen met kinderen. Hoe verdelen we de bezittingen en schulden? Maak een overzicht van alle bezittingen en schulden die er zijn en probeer samen alvast een financieel plan op te stellen.

 

Kinderen

Afspraken over de kinderen zijn eigenlijk de belangrijkste van allemaal. Je hebt als ouder zijnde een zorgplicht over je kinderen ongeacht je woonsituatie. Of dit nou samenwonend, gescheiden of alleenstaand is. Een zorgplicht blijft. Er bestaan organisaties die ook directe gesprekken voeren met de kinderen. Hier kunnen ze open hun verhaal doen en gevoelens uiten.

 

Definitief

Zijn alle afspraken gemaakt? Dan is de rechter geen probleem. Zijn er toch nog wel zaken niet opgelost, dan hakt de rechter die knopen door. Je bent officieel gescheiden zodra de uitspraak van de rechter is ingeschreven in de registers van de burgerlijke stand. De beschikking moet binnen zes maanden ingeschreven zijn.

 

Genoeg om te doen dus. Vergeet niet dat je er dus niet alleen voor staat tijdens deze zware tijd. Het meest ideale is om er samen met je partner uit te komen en alles zo soepel mogelijk te laten verlopen. Helaas kan dat niet altijd het geval zijn. Eén ding is zeker en dat is, dat het een hele opluchting zal zijn, zodra alles achter de rug is. 

Tags:
Delen:
Meer Berichten
Stuur ons een bericht

Registreer nu en deel jouw verhaal vandaag nog op ons platform. Ontdek hoe jouw verhaal anderen kan inspireren en verbinden.

Gerelateerde Berichten

50-plus dating: een nieuwe liefde op latere leeftijd

Heb je je ooit afgevraagd of liefde na je vijftigste nog mogelijk is? Online dating heeft deze vraag voor veel ouderen positief beantwoord. Het is

...

Trouwjurk Kopen? 3 Redenen om een Pasafspraak te Maken bij Brides by FEM

Jouw Zoektocht naar de Perfecte Trouwjurk Ben je op zoek naar de perfecte trouwjurk voor je grote dag? Het vinden van dé jurk is een

...

Online relatietherapie: de moderne oplossing

Tegenwoordig kiezen veel koppels voor online relatietherapie als een moderne en toegankelijke manier om hun relatie te herstellen. De digitale aanpak heeft veel voordelen, zoals

...

Inconsistente bezoeken van kinderen: hoe ga je er mee om?

Dit is met veel alleenstaande ouders gebeurd. Je kind is gepakt en klaar om met de andere ouder mee te gaan – en ze komen

...