Ace Magazine
Image default
Bedrijven

Op zoek naar een studie? Ga voor een werkplek rondleiding!

“wat moet ik kiezen?” dit hoor je vaak onder jongeren. Waarom is dat? Waarom lijken jonge mensen steeds meer te struikelen bij het nemen van beslissingen, zoals het maken van een studiekeuze? In dit artikel lees je meer over de invloed van een werkplekrondleiding bij je keuze. Daarnaast kom je erachter hoe je als ouder ondersteuning kunt bieden.

Keuzes maken  die bij je passen

Jongeren zijn vaak nog niet klaar om te kiezen als ze voor een grote beslissing staan. Als digital natives brengen ze elke dag uren door achter achter een scherm. Meer schermtijd betekent minder ervaring in de echte wereld, maar ervaring bouwt zelfbewustzijn en zelfvertrouwen op. Als je weet wie je bent, kun je beslissingen nemen die bij je passen.

Druk om te presteren

Daarnaast staan ​​veel jongeren onder prestatiedruk. De druk om “goed” te kiezen is normaal. Jongeren zeggen dat er weinig ruimte is voor experimenteren en vallen en opstaan.

Je keuze moet de eerste keer goed zijn.

Keuze verlamming

Adolescenten zijn “verlamd” door een enorm aantal keuzes. Geen keuzestress, maar verlamming. Jongeren zien door de bomen het bos niet meer, ze verliezen de dingen uit het oog. Het voelt onmogelijk om uit zoveel opties te kiezen.

Ervaar en ontdek

Jongeren die momenteel voor grote beslissingen staan, zoals een studiekeuze, hebben tijdens de pandemie belangrijke en vormende jaren in hun leven gehad. Vooral jongeren van deze generatie zijn geïnteresseerd in het opdoen van levensechte ervaringen om zichzelf te ontdekken.

Op werkbezoek

Een werkplekbezoek is een beleving. Een kijkje achter de schermen van de pro’s. Wat is het detective leven? Wat doet een hotelmanager de hele dag? Elk bezoek op het werk is een beetje buiten de comfortzone van je kind.

Zie nieuwe plaatsen, ontmoet nieuwe mensen en doe dingen die je nog nooit eerder hebt gedaan.

Elk werkplekbezoek is een nieuwe ervaring die bijdraagt ​​aan zelfbewustzijn. Werkplekbezoeken geven jongeren inzicht in hun interesses (wat ze leuk vinden), hun waarden (wat voor hen belangrijk is) en hun kwaliteiten (waar ze goed in zijn).

Stappen naar zelfbewustzijn leiden tot meer zelfvertrouwen.

 

Proefruimte

Werkplekbezoeken helpen de druk om de juiste keuzes te maken in perspectief te plaatsen. Het ontmoeten van werkende mensen zorgt ervoor dat jongeren realistische functieprofielen ontwikkelen. 

Ik merk vaak dat carrières geen rechte lijnen zijn, maar uit brokken bestaan.

Maak een beslissing, val, sta weer op en probeer iets nieuws.

Het maakt er allemaal deel van uit.

Jongeren leren dat studiekeuzes belangrijk zijn, maar niet levensbepalend.

Kortom, jongeren doen tijdens werkbezoeken nieuwe ervaringen op en verbreden hun horizon.

Daarnaast ontmoeten ze professionals die hun loopbaan een stap voor zijn en leren ze vanuit hun ervaringen beslissingen te nemen.

Zo ontwikkelen jongeren vaardigheden die hen helpen gemakkelijker beslissingen te nemen.

Hulp van ouders

Ouders kunnen helpen bij het regelen van een bezoek aan de werkplek van je kind. Stel je kind vragen en zoek samen naar een organisatie of beroep dat hen interesseert.

Leg de lat niet te hoog.

Het daadwerkelijke bezoek hoeft niet direct gerelateerd te zijn aan studiekeuze. Moedig je kind aan om hun nieuwsgierigheid te volgen.

Netwerken

Je kunt je kind ook helpen door je netwerk beschikbaar te stellen.

Voor iedereen geldt dat we vaak meer mensen kennen dan we denken.

LinkedIn kan hierbij helpen.

Deel oproepen van je kind en leg het eerste contact…

Werkbezoek voorbereiding

Als je kind een bezoek plant, kunnen wij je helpen met het maken van afspraken.

Wat wil je kind weten?

Welke vragen kan hij stellen?

Heb je eraan gedacht om de profs achteraf te bedanken voor de tijd en moeite? Leer je kind hoe je een netwerk opbouwt en onderhoudt.