Geen enkele decaf koffieboon is echt “vrij” van cafeïne. Voordat daar een soort van oproer over ontstaat, laten we even duidelijk maken wat dat betekent. Er is (momenteel) geen manier om decaf koffiebonen te kweken die van nature cafeïne-vrij zijn, dus alle cafeïnevrije koffie ondergaat een proces om de cafeïne te verwijderen. Afhankelijk van de methode die wordt gebruikt om de cafeïne uit de bonen te verwijderen, is bij cafeïnevrije koffie ongeveer 97%-99,9% van het cafeïnegehalte verwijderd. Hoewel de hoeveelheid cafeïne in biologische cafeïnevrije koffiebonen dus helemaal niet significant is, is het goed om te weten dat het technisch gezien niet 100% cafeïnevrij is. Hoe het proces is veranderd In de loop der jaren is het proces van cafeïnevrij maken zo ver gevorderd dat er nu een paar cafeïnevrije koffiesoorten op de markt zijn die werkelijk heerlijke kopjes koffie opleveren en kunnen wedijveren met een aantal van de beste gewone brandingen die er zijn. De meeste cafeïnevrije koffie wordt geproduceerd met behulp van een oplosmiddel-gebaseerde methode, hoewel de meeste ambachtelijke branders met kleine partijen de Zwitserse Watermethode gebruiken. Voordelen van cafeïnevrije koffiebonen Er zijn zelfs een aantal redenen waarom het een goed idee kan zijn om je cafeïne-inname te beperken: slaapproblemen, bloeddrukproblemen, angsten, maagklachten, enz. Het beperken van de cafeïneconsumptie is vooral belangrijk voor zwangere vrouwen. Cafeïnevrije koffie heeft ook een lagere zuurgraad dan gewone koffie, wat bij sommige mensen brandend maagzuur of maagpijn veroorzaakt. Lees meer over de beste koffiebonen van Nederland |