Hoe een kleine windmolen van EAZ de verduurzaming op een boerderij in gang zet

Hoewel het duidelijk is dat niet iedereen zelfvoorzieningslandbouwer kan worden en de landbouw steeds grotere hoeveelheden voedsel tegen lage prijzen ...

Inhoudsopgave:

Hoewel het duidelijk is dat niet iedereen zelfvoorzieningslandbouwer kan worden en de landbouw steeds grotere hoeveelheden voedsel tegen lage prijzen moet leveren aan de groeiende bevolking, is het ook duidelijk dat dit niet kan worden bereikt op de zeer industriële en schadelijke wijze waarop dit de laatste decennia is gebeurd. 

Er zijn steeds meer aanwijzingen dat dit op veel plaatsen heeft geleid tot bodemaantasting en milieuvervuiling die de gezondheid van veel mensen schaadt, zelfs ver weg van de getroffen gebieden.     

Deze tijd, waarin we worden uitgedaagd door het veranderende klimaat, vraagt om een slimmere aanpak van de landbouw. Een aanpak voor de duurzaamheid op lange termijn van onze voedselproductie systemen. Lees hier hoe een kleine windmolen van EAZ hieraan bijdraagt.

Wat wordt bedoeld met duurzame landbouw?

Een duurzaam voedselsysteem is een systeem dat geen chemicaliën nodig heeft, energie en water bespaart, de nadruk legt op lokale productie, de input vermindert en de hulpbronnen ter plaatse efficiënter gebruikt, de biodiversiteit en ecologie waardeert en werkt binnen de grenzen van onze natuurlijke hulpbronnen.

Om echt duurzaam te zijn, moet de landbouw de volgende principes hanteren:

  • De behoeften van mensen: zorgen voor nutriëntenrijk voedsel voor boeren, boerenfamilies, gemeenschappen, bijdragen tot het behoud van een goede volksgezondheid, maar ook de levenskwaliteit in plattelandsgebieden verbeteren.

  • Winst: een landbouwbedrijf moet winstgevend zijn, anders zal het snel failliet gaan.

  • De planeet en het milieu: de landbouwmethoden moeten ecologisch verantwoord zijn, een gezonde biodiversiteit bevorderen en zorgen voor een verstandig beheer van de natuurlijke hulpbronnen.

Voordelen van duurzame landbouw voor het milieu en ons welzijn

In tegenstelling tot intensieve landbouw biedt duurzame landbouw grote mogelijkheden om het milieu te verbeteren en de natuurlijke hulpbronnen in stand te houden. Dit gebeurt door natuurlijke cycli te volgen, voedingsstoffen en water te recycleren en geen overmatig gebruik te maken van landbouwchemicaliën.

Duurzame landbouw streeft ernaar het milieu te helpen door:

  • het verminderen van landbouwafspoeling;

  • voorkomen van vervuiling van meren en rivieren;

  • water te besparen;

  • de bodemvruchtbaarheid op natuurlijke wijze in stand te houden door voedingsstoffen op de boerderij te recyclen;

  • de koolstofopslag door bodems en meerjarige vegetatie te verbeteren;

  • bevordering van de energie-efficiëntie van landbouwactiviteiten;

  • vermindering van de uitstoot van luchtverontreinigende stoffen en broeikasgassen;

  • creëren van habitats voor bestuivers en nuttige insecten;

  • het welzijn van landbouwhuisdieren waarborgen, maar ook ruimte bieden voor een respectvolle coëxistentie met inheemse wilde dieren.

Ons welzijn is nauw verbonden met de gezondheid van het milieu waarin we leven. Aangezien duurzame landbouwmethoden het milieu op een positieve manier beïnvloeden, dragen zij ook bij tot onze levenskwaliteit.

In de eerste plaats, en dat is het belangrijkste, produceert duurzame landbouw veilig voedsel met een hoge voedingswaarde. De kwaliteit van voedsel is nu belangrijker dan ooit tevoren. Talrijke studies hebben uitgewezen dat de voedingswaarde van granen en fruit met groenten steeds verder afneemt. 

Wetenschappers zijn van mening dat populaire variëteiten van gewassen met een hoge opbrengst vaak minder goed in staat zijn voedingsstoffen uit de bodem op te nemen vanwege hun zwakkere wortelsystemen, wat kan leiden tot een lager voedingsgehalte van het eindproduct. Hoe duur is een kleine windmolen?

http://EAZwind.nl
Delen:
Meer Berichten
Stuur ons een bericht

Registreer nu en deel jouw verhaal vandaag nog op ons platform. Ontdek hoe jouw verhaal anderen kan inspireren en verbinden.

Gerelateerde Berichten

Hoe een thuisbatterij uw energierekening verlaagt

Het installeren van een thuisbatterij biedt een effectieve manier om uw energierekening aanzienlijk te verlagen. Door lokaal energie op te slaan en optimaal gebruik te ...

Wat is een energielabel en hoe vraag je het aan?

Een energielabel is een officieel document dat de energiezuinigheid van een woning aangeeft. Dit label loopt van A (uiterst energiezuinig) tot en met G (zeer ...

5 slimme manieren om te besparen op energiekosten

In een tijd waarin energieprijzen steeds fluctueren en steeds hoger worden, is het belangrijker dan ooit om slimme strategieën te vinden om je energiekosten te ...

Ontdek uw installatiebedrijf in Twente voor kwaliteit en service

In het hart van Twente, waar de glooiende heuvels en het robuuste landschap het toneel vormen, is het van groot belang dat u vertrouwt op ...