Ace Magazine
Image default
Gezondheid

Het herstel nadat je stopt met blowen

Stoppen met blowen is vaak een intens proces, maar zeker niet onmogelijk. Wanneer je gaat stoppen met blowen kom je vaak in een wirwar van emoties en ontwenningsverschijnselen terecht. Je hebt de eerste stap gemaakt om dit hoofdstuk af te sluiten. Vaak begint de moeilijkste periode nadat je gestopt bent, ofwel het herstel. Lees hier alles over wat je van het herstel van stoppen met blowen kunt verwachten.

Voordelen van stoppen met blowen

Wanneer je stopt met blowen, zul je merken dat er een aantal voordelen aan verbonden zijn. Stoppen met blowen zorgt voor een kleinere kans op psychische problemen zoals somberheid en angst. Daarnaast zul je gelijk een verschil merken in de mate van hoe diep je slaapt. Ook merk je dat je conditie en gezondheid stukken vooruit gaat. Je kortetermijngeheugen verbetert en je zult waarschijnlijk meer geld over houden. Al met al, is stoppen met blowen een goed idee.

Ontwenningsverschijnselen van stoppen met blowen

Wanneer je voor langere tijd regelmatig blowt, is je lichaam langzamerhand gewend geraakt aan het blowen. Als je hier plotseling mee stopt, raakt je lichaam in een soort shocktoestand. De reacties die in deze fase vrijkomen, worden ook wel ontwenningsverschijnselen genoemd. Het abrupt stoppen met blowen zorgt in veel gevallen voor fysieke en emotionele consequenties. 

De symptomen die je kunt ervaren na het stoppen met blowen zijn onder andere:

  • depressie en angst;

  • slaapproblemen;

  • prikkelbaarheid;

  • koorts, zweten en koude rillingen;

  • hoofdpijn.

De duur van ontwenningsverschijnselen verschillen per persoon. Vaak verschijnen de ergste ontwenningsverschijnselen in de eerste twee weken nadat je gestopt bent met blowen. Na 4 weken zijn de ontwenningsverschijnselen grotendeels verdwenen. Onthoud wel goed, dat als je een keer terugvalt, het proces iedere keer weer opnieuw begint. 

Pijnstillers tijdens het herstel

Tijdens het herstel van stoppen met blowen kunnen de symptomen vrij overweldigend zijn. Dit is volkomen logisch, het is dan meestal ook een intense periode. Dan kan het verleidelijk zijn om je hoofdpijn te verhelpen met een pijnstiller. Alhoewel paracetamol en Ibuprofen vrij onschuldige pijnstillers zijn, is het belangrijk om tijdens je herstel zo veel de natuurlijke weg te bewandelen. Angst en depressie zijn twee symptomen die veel invloed kunnen hebben op je dagelijks leven. Een bijwerking van pijnstillers is dat je vaak suf wordt. Dit gevoel kan iets weghebben van het gevoel dat je krijgt wanneer je blowt. Deze situatie kan je beter vermijden tijdens je herstel.

Een overdosis paracetamol zul je niet snel innemen, maar het kan je herstel wel in de weg zitten. Het is vooral belangrijk om gezond te eten en je rust te nemen. En onthoud: alles gaat voorbij.

https://www.afkickkliniekinfo.nl/