Als zzp’er krijgt u te maken met risico’s die verbonden zijn aan ondernemen. Sommige risico’s kunt u zelf opvangen, voor andere kunt u specifieke voorzorgsmaatregelen nemen. Daarnaast kunnen er ook risico’s zijn die te groot zijn of die moeilijk te voorspellen zijn. Daarvoor kunt u maar beter een verzekering afsluiten. Het is belangrijk om goed af te wegen welke verzekeringen voor u als zzp’er belangrijk zijn en welke niet echt nodig zijn. Advies nodig? Overleg dan altijd eerst even met uw boekhouder.
1. Bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering Om de risico’s voor uw onderneming te beperken, is het allereerst essentieel om degelijke algemene voorwaarden op te stellen, waarin u de wederzijdse rechten en plichten vastlegt tussen u en uw opdrachtgevers of klanten. Denk aan zaken, zoals:
Ondanks dat u goede algemene voorwaarden hebt opgesteld, kunt u op een gegeven moment toch te maken krijgen met een aansprakelijkheidsstelling. Iemand heeft bijvoorbeeld door uw onderneming, diensten, producten of door uw medewerkers letsel of materiële schade opgelopen. Dan is een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering essentieel. Hiermee kunt u de schade op een goede manier oplossen.
2. Beroepsaansprakelijkheidsverzekering
3. Arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) Een van de belangrijke verzekeringen die u als zzp’er dient te overwegen, is de arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV). Wat als u arbeidsongeschikt raakt? Hebt u dan een manier om in uw onderhoud te voorzien? Als zzp’er komt u niet in aanmerking voor een uitkering. Bedenk wat het in uw situatie betekent als u langdurig niet meer kunt werken. Kunt u dan uw kosten blijven betalen? Hebt u niet voldoende reserves, dan is een arbeidsongeschiktheidsverzekering onmisbaar. Er is momenteel veel discussie rond dit onderwerp. Het is zeer waarschijnlijk dat in de nabije toekomst het verplicht wordt voor zzp’ers om een arbeidsongeschiktheidsverzekering af te sluiten.
4. Rechtsbijstandsverzekering Een geschil zit, net zoals een ongeluk, in een klein hoekje. Het is niet ondenkbaar dat u bijvoorbeeld tijdens een project onenigheid krijgt met een opdrachtgever/klant. Wat als u dit samen niet opgelost krijgt? Wie heeft er dan gelijk? Denk onder meer ook aan geschillen over onbetaalde facturen, een opdrachtgever die ontevreden is over uw werk of over producten/diensten die wel of niet onder de garantievoorwaarden vallen. Houd er rekening mee dat uw eventuele particuliere rechtsbijstandverzekering niet geldig is voor uw zakelijke geschillen. Het is daarom verstandig om een zakelijke rechtsbijstandsverzekering af te sluiten, afgestemd op de risico’s binnen uw sector. 5. Voorraad- en inventarisverzekering Ook hiervoor geldt namelijk weer dat uw particuliere inboedelverzekering niet uw zakelijke inventaris dekt. Hebt u een bedrijfspand gekocht of gehuurd, dan hebt u zeker een zakelijke inboedelverzekering nodig.
Kunt u wel wat hulp gebruiken? Aan de slag gaan als zzp’er betekent dat er veel verantwoordelijkheden op uw schouders rusten. Laat u op tijd adviseren door deskundigen. Of besteed bepaalde werkzaamheden uit, zoals uw administratieve en fiscale taken, zodat u meer tijd overhoudt om uw vak uit te oefenen. Wij kunnen u daarbij helpen. Vraag hier direct gratis en vrijblijvend offertes aan van boekhouders zzp in uw omgeving en kies de professional die u het meeste aanspreekt.
|
http://boekhouderzzp.com/ |