Ace Magazine
Image default
Financieel

Wanneer is de werkgever aansprakelijk voor een bedrijfsongeval?

Als werknemer en slachtoffer zit je na een bedrijfsongeval met letsel en schade. Daarbij zijn er ook nog eens financiële gevolgen waar je mee te maken krijgt. Dan hebben we het nog niet eens over de mentale schade die je misschien hebt opgedaan of over de carrièrekansen die je door het letsel misschien misloopt. In dit artikel leggen we je uit welke rechten jij als slachtoffer en werknemer hebt. 

Als werknemer ben je gelukkig goed beschermd en heeft je werkgever bepaalde zorgplichten. Dat betekent dat werkgevers verplicht zijn om de veiligheid en gezondheid van werknemers te beschermen, voor zoverre dat mogelijk is. Wanneer zich een bedrijfsongeval voordoet, sta je als slachtoffer juridisch behoorlijk sterk. 

Groter risico in bepaalde sectoren

In sommige sectoren en branches is de kans op een bedrijfsongeval met letselschade groter dan gemiddeld. Het zou bijvoorbeeld kunnen dat je met machines, steigers, of andere bewegende objecten werkt. Hierbij kun je denken aan sectoren als:

  • Bouwsector

  • Agrarische sector

  • Horeca

  • Vervoer en opslag

  • Industriële sector

Verplichtingen

Wanneer een bedrijfsongeval met ziekenhuisopname, blijvend letsel, of zelfs een dodelijke afloop zich voordoet, is een werkgever verplicht om dit te melden bij de Inspectie Sociale Zaken en Werkgelegenheid (Inspectie SZW). Als slachtoffer kun je de werkgever aansprakelijk stellen voor de letselschade die door het bedrijfsongeval is ontstaan. Hierbij kun je je eventueel laten helpen door juridische instanties, zoals advocatenbureau RechtNet Advocaten, gespecialiseerd in werkgeversaansprakelijkheid.

Het verschil tussen een arbeidsongeval of een beroepsziekte

Soms is er verwarring tussen een bedrijfsongeval en een beroepsziekte. Een ongeluk of ongeval, waarbij lichamelijk letsel wordt aangedaan, is vrijwel altijd een bedrijfsongeval. Hier moet er dus echt sprake zijn van een fout of iets dergelijks. Onder een beroepsziekte verstaan we een aandoening of ziekte die is veroorzaakt door factoren en invloeden tijdens het werk. Hieronder noemen we daar een aantal voorbeelden van:

  • Een aandoening door herhaalde overbelasting

  • Een burn-out

  • Een chronische overbelasting

  • Een aandoening door blootstelling aan bepaalde stoffen zoals asbest, terpentine, of chroom 6

Schade claimen

Soms wordt een letselschadevergoeding direct geregeld samen met de werkgever, dan is er natuurlijk niks aan de hand. In andere gevallen moet dit geregeld worden door een letselschadevergoeding te claimen. Hiervoor moet de tegenpartij natuurlijk wel aansprakelijk zijn. Dat betekent dat hij of zij het bedrijfsongeval direct of indirect veroorzaakt heeft. Wanneer je deze stap besluit te ondernemen, ga je dus samen met een jurist aan de slag om een schadevergoeding te krijgen.