Ace Magazine
Image default
Dieren

De paardrijzweep” Een hulpstuk, niet alleen correctie.

De paardrijzweep” Een hulpstuk, niet alleen correctie.


Een zweep is een soort hulpsteuntje bij het sturen van je paard tijdens het rijden. Je kunt je paard ermee corrigeren wanneer hij iets verkeerd doet. Maar ook wanneer je hem wilt belonen kan dit met gebruik van een zweep. Welke zweep je gebruikt hangt af van in welke ontwikkelingsfase je paard zit. Bij een onervaren paard moet je een stevige en niet zo lange zweep gebruiken. Een te lange zweep kan per ongeluk tegen het paard aan komen en tot misverstanden leiden. Het paard zal dan niet begrijpen wanneer hij iets fout doet. Een jong paard kan ook bang worden van een te lange zweep. Wanneer een lange zweep wenselijk is kun je natuurlijk wel een lange zweep gebruiken. Een zweep mag je tijdens een training altijd gebruiken maar bij wedstrijden is dit een ander verhaal. Dit heeft te maken op welk niveau je met je paard rijd. De meeste paardrijzwepen zijn voorzien van een lusje welke je om je pols kunt doen zodat deze niet kan vallen in situaties. Paarden zwepen zijn te koop in verschillende lengtes en kleuren. Hierdoor kun je je zweep mooi aankleden bij de rest van je paardrijkleding.

Onderhouden van een zweep

Om zoveel mogelijk plezier te hebben van je zweep moet je deze natuurlijk wel goed onderhouden. Dit kun je doen door je zweep regelmatig te reinigen met zadelzeep. Ook kun je het leer af en toe goed invetten met ledervet. De voorkeur gaat hier wel uit naar goed ledervet en zeker geen lederolie. Kijk ook eens bij > Leerverzorging < voor meer informatie over het onderhouden van leer. 

 

De verschillende soorten zwepen

  • Dressuurzwepen
  • Longeer zwepen
  • Springzwepen
  • Rijzwepen
  • Menzwepen
  • Boogzwepen
  • Luszwepen
  • Racezwepen
  • Koetsierzwepen

 

Dressuurzweep

De naam geeft al aan dat je deze zweep voor dressuur gebruikt. De dressuurzweep is maximaal 1 meter tot 1 meter 10 lang. Deze zweep is ligt van gewicht en ligt gemakkelijk in de hand. Een dressuurzweep is bij wedstrijd niet altijd toegestaan. Je mag een zweep gebruiken in de klasse B en L maar vanaf de klasse M dressuur is een zweep absoluut niet toegestaan.

Springzwepen

Sprinzwepen zijn extra korte zwepen. Bij gebruik van een zweep tijdens een wedstrijd mag een zweep maximaal 75 centimeter lang zijn. Aan het uiteinde van een zweep zit vaak een flapje of een soort lusje.

Rijzwepen

Niet alle zwepen hebben een bepaalde functie. Namelijk de rijzweep heeft er geen. De rijzweep word bij het rijden in de rij bak gebruik maar ook bijvoorbeeld tijdens een buitenrit. Een rijzweep is dus ook het populairst onder de ruiters die paardrijden gewoon als hobby hebben. Rijzwepen zijn daarom ook in alle kleuren te koop.

Menzwepen

Deze zweep is bedoelt voor het mennen. Een menzweep word opgedeeld in 2 types. Namelijk de boogzweep en de lus zweep. De menzweep is een zeer belangrijke hulp naast je eigen stem. Deze zweep heeft zoveel functies dat je zonder deze zwepen het mennen heel lastig word.  De menzweep dient voor voorwaartse hulp, correctie, beloning, Als verlengstuk, vervangt het been van de ruiter onder het zadel, als aanwijsstok en als richtingaanwijzer in het verkeer.

Boogzweep

De boogzweep bestaat uit een stok met een lengte van 1.70 Meter.  De slag is maximaal 1.75 meter. De boog is meestal gemaakt van ganzenpennen en de stok van esdoorn. Maar toch word de zweep ook wel vaak van kunststof gemaakt.

Luszweep

Deze bestaat uit een stok van pyriet, versterkt met een dunne pen met een lengte van ongeveer 1.75 meter. Aan de top van de stok is een lus van leer bevestigd waaraan de slag is vast gemaakt. De slag is ook 1.75 meter.

Longeerzwepen

Een longeerzweep is een lange zweep met een slag eraan. De reden dat deze zweep is langer is omdat je verder weg van je paard mag staan. De stok van de zweep circa 180 cm en de slag ook ongeveer 180 á 200 cm. De zweep dient als een verlengstuk van je arm. Met een longeerzweep kun je dus overal beter bij waar je met een normale zweep nooit bij zou kunnen

Longeren met een zweep

Het longeren van een paard houd in dat je je paard vanaf de grond traint. Hierbij loopt het paard in cirkels om de ruiter heen. Longeren is eigenlijk hetzelfde wat een ruiter doet tijdens het paardrijden alleen word het paard hier niet bij belast. Het doel van het longeren van een paard is om een paard zadelmak te krijgen en het paard in te rijden. Tijdens het longeren gebruik je een longerzweep, deze is lang en licht van gewicht. De zweep bestaat meestal uit een hard gedeelte van ongeveer 2 meter en een slag van ongeveer 2 meter. De longeerzweep dient als een verlengstuk van je arm dat je kan gebruiken om het paard te corrigeren. Kijk eens bij > Longeren < voor meer informatie over longeren en alle longeer benodigdheden.

 

Voor meer informatie over zwepen, leerverzorging en meer kijk eens op > 123Ruitersport.nl 

https://123ruitersport.nl/paardrijkleding/zwepen.html